Байден очікує отримати $60 млрд для України у запиті на фінансування у $100 млрд

Президент США Джо Байден запропонує Конгресу виділити Україні $60 млрд допомоги із загального пакету на $100 млрд, пише NBC News із посиланням на джерела.

Ключові факти

  • Законодавці у Конгресі починають отримувати деталі нового пакету фінансування, який адміністрація Байдена, як очікується, подасть до Конгресу цього тижня, зазначило видання.
  • Остаточно додатковий пакет фінансування не сформований, проте, ймовірно, він передбачатиме виділення $60 млрд для України, повідомили один із законодавців та два співрозмовники, знайомі із цим питанням.
  • Інша частина запиту включатиме приблизно $40 млрд для надання допомоги Ізраїлю, Тайваню та облаштування кордону з Мексикою.
  • Очікується, що загальний запит на додаткове фінансування, який буде подано на фінансовий рік, що закінчується у вересні наступного року, становитиме близько $100 млрд.
  • Як повідомили в Білому домі, Байден звернеться до народу США щодо воєн в Ізраїлі та Україні. Звернення відбудеться з Овального кабінету Білого дому у четвер о 20:00 за східним часом (пʼятниця, 20 жовтня, 3:00 за Києвом).

Контекст

У серпні президент США Джо Байден запросив додаткову допомогу в розмірі $24 млрд, викликавши опір з боку багатьох республіканців.

Нині ж проукраїнські сенатори від обох партій, стурбовані ситуацією в Палаті представників, заявляють, що хочуть діяти швидко, щоб прийняти річний пакет допомоги Україні, який набагато перевищує обсяг допомоги, запрошений Байденом у серпні і розрахований до виборів 2024 року.

Прихильники України в Сенаті США хочуть запропонувати довгостроковий пакет підтримки на $50–100 млрд, писала раніше WSJ. Вони вважають, що ухвалення великого пакету буде потужним сигналом про те, що хаос у Палаті представників не вплине на довгострокові зобовʼязання Америки щодо України. 

Також адміністрація Байдена розглядає можливість надання додаткової військової допомоги Україні за грантовою програмою Державного департаменту.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *