Іноземні компанії в Росії за 2022 рік скоротили штат на 230 000 осіб

Іноземні компанії в Росії скоротили штат у 2022 році порівняно з попереднім більш ніж на 230 000 осіб. Ще близько пів мільйона співробітників були частково звільнені або суттєво змінилися умови оплати їх праці через вихід з країни 288 міжнародних компаній і зміну їх власників на місцеві юридичні та фізичні особи. Про це свідчать результати моніторингу KSE Institute у межах проєкту «Самосанкції / LeaveRussia».

Ключові факти

  • Одним із тригерів відтоку російських спеціалістів став відтік саме іноземних фахівців з Росії, що призводить до руйнування економічних, виробничих, логістичних, технологічних зв’язків Росії зі значною частиною світу, зазначають аналітики KSE.
  • Загалом станом на 15 жовтня 2023 року 288 (8,1% від загального числа записів у базі KSE, або 23,2% від компаній, які отримували дохід в Росії у 2022 році) міжнародних компаній повністю припинили діяльність у Росії. 
  • Також 1221 (34,5% від загального числа) іноземний бізнес згорнув операції та заявив про намір покинути країну.
  • 1478 (41,8% від загального числа) компаній з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. 
  • Ще 548 (15,5% від загального числа) – призупинили нові інвестиції в Росію та продовжують вичікувати.

Контекст

Мобілізація, втеча сотень тисяч росіян за кордон внаслідок західних санкцій призводить до погіршення російської економічної динаміки, пов’язаної з шоками одночасно як попиту, так і пропозиції на ринку праці. 

На ринку праці РФ знижується кількість робочих місць через вихід іноземних компаній з російського ринку. Зокрема, скорочення пропозиції на ринку праці відчувається як через від’їзд висококваліфікованої робочої сили, так і через відплив мігрантів, що ускладнилося грошовими переказами в Росії. Стрімка міграція інтелектуалів здатна підірвати низку галузей економіки Росії.

До початку широкомасштабної агресії РФ проти України росіян в іноземному бізнесі нараховувалася близько 2 млн осіб безпосередньо і ще від 4 до 6 млн осіб опосередковано було пов’язано з іноземним бізнесом.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *