Атаки хуситів в Червоному морі. Maersk збільшила кількість авіаперевезень

Одна з найбільших транспортно-логістичних компаній світу Maersk збільшила кількість авіаперевезень, щоб скоротити час транзиту вантажів, йдеться у повідомленні компанії. Транспортний гігант реагує на проблеми, викликані нападами на судна єменських хуситів у Червоному морі.

Ключові факти

  • Maersk заявила, що напади єменських хуситів на судна в Червоному морі та Аденській затоці призведе до порушень логістики в усьому світі. 
  • Компанія сподівається на вирішення проблеми у найближчому майбутньому, але водночас закликає клієнтів бути готовими до того, що труднощі збережуться та призведуть до суттєвих збоїв у роботі глобальної мережі.
  • Maersk повідомила, що частина морських вантажів прямує до Європи через мис Доброї Надії на півдні Африки. Також компанія перерозподілила частину постачань на повітряне перевезення через аеропорти в Дубаї (ОАЕ) та Салалу (Оман).

Контекст

Обстріл суден, які йдуть через міжнародні води Червоного моря, почастішали в грудні на тлі воєнних дій у Секторі Гази. Удари по цивільних суднах, які нібито повʼязані з Ізраїлем або туди прямують, завдають єменські хусити, які підтримують ХАМАС. 

Через водний шлях, який зʼєднує Червоне та Середземне моря, проходить від 10% до 15% світової торгівлі й 30% контейнерних перевезень. Це – основний торговий маршрут між країнами Азії та Європи. 

Атаки єменських хуситів уже призвели до зростання цін на нафту та природний газ. Низка судноплавних компаній, включаючи A.P. Moeller-Maersk AS і Hapag-Lloyd, оголосили про припинення проходу своїх суден через Червоне море.

Кількість контейнеровозів у гирлі Червоного моря, що прямують до Суецького каналу або з нього, в перший тиждень січня скоротилася на 90% порівняно з початком 2023 року.

США завдали нових ударів по пускових установках хуситів у Ємені в ніч проти 18 січня. Як повідомило Центральне командування армії США, цілями стали 14 пускових установок, на яких хусити встановили ракети. 

У командуванні зазначають, що удари по військових обʼєктах хуситів погіршать їхню здатність продовжувати атаки на міжнародне та комерційне судноплавство в Червоному морі, Баб-ель-Мандебській протоці та Аденській затоці.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *