АРМА планує знайти нового управителя паливними мережами Glusco і «Татнафта» замість «Укрнафти»

Агентство з розшуку підсанкційних активів (АРМА) ініціює перед урядом розірвання договорів з «Укрнафтою» про управління арештованими мережами заправок Glusco, яку пов’язували із Віктором Медведчуком, і російської «Татнафти», повідомила АРМА. Коли Кабмін ухвалить таке рішення, Агентство планує провести конкурс на нового управителя.

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Основна причина розірвання договору про управління Glusco – «Укрнафта» не підписує акти приймання-передачі заправок, повідомила пресслужба АРМА.
  • Так як «Укрнафта» фактично не прийняла в управління заправки, компанія не сплачує до бюджету 5 млн грн та 85% чистого прибутку щомісяця відповідно до договору, сказала очільниця АРМА Олена Дума.
  • «Держпідприємство не виправдало обґрунтованих очікувань, – сказала Дума. – У результаті мета розпоряджень Кабміну не виконана, ефективність управління відсутня, хоча арештовані АЗС функціонують».
  • АРМА та «Укрнафта» не могли підписати акти приймання-передачі корправ через необхідність дозволу на концентрацію від Антимонопольного комітету. Станом на зараз «Укрнафта» подала запит і чекає на результат, повідомила пресслужба компанії. Очікування може тривати до півроку, зазначили в АРМА.
  • «Отже, кращого варіанту, аніж проведення незалежного прозорого конкурсу, немає», – повідомили в АРМА.
  • Після рішення уряду про розірвання договорів з «Укрнафтою» АРМА ініціюватиме відбір нового управителя мережею Glusco.

Контекст

У червні 2021 року корпоративні права 28 компаній, у власності яких, зокрема, перебувають АЗС Glusco, було заарештовано. У грудні стало відомо, що компанія SNEL Energy Limited, яка належить грецькому підприємцю Дімітріосу Аніфантакісу, придбала 100% акцій Glusco Energy S.A. Навесні 2022-го новим власником SNEL Energy Limited став громадянин Кіпру Александрос Александру.

У травні 2022 року АЗС компанії Glusco перейшли в управління групи «Нафтогаз». За даними АРМА, йдеться про понад 200 АЗК та об’єктів нерухомості. Особливий порядок передачі арештованих об’єктів в управління Кабмін застосував через ризики збою та переривання їх функціонування.

У серпні 2023-го АРМА в односторонньому порядку розірвало договір управління мережею АЗС Glusco, яку уряд минулого року передав до ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг». АРМА повідомила про передачу Glusco в управління «Укрнафті». 

У вересні 2023-го «Укрнафта» та АРМА підписали договір про управління мережею АЗК Glusco.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *