Зеленський зустрівся із Трампом у США

Президент Володимир Зеленський зустрівся із експрезидентом США, кандидатом від Республіканської партії Дональдом Трампом, пише The Guardian. Зустріч відбулася у Trump Tower на Манхеттені.

Напередодні близькі до Трампа та його передвиборчого штабу джерела заявляли, що зустріч між сторонами є вкрай малоймовірною.

Дональд Трамп та Володимир Зеленський у Trump Tower /Офіс президента України

Дональд Трамп та Володимир Зеленський у Trump Tower Фото Офіс президента України

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Зеленський та Трамп потиснули один одному руки, і експрезидент США сказав, що для нього «велика честь» зустрітися з Зеленським. 
  • Востаннє Трамп і Зеленський говорили телефоном у липні, це їхня перша особиста зустріч з часів президентства Трампа 2017–2021.

Getty Images

Дональд Трамп та Володимир Зеленський у Trump Tower у п’ятницю в Нью-Йорку Фото Getty Images

Getty Images

Дональд Трамп та Володимир Зеленський у Trump Tower у п’ятницю в Нью-Йорку Фото Getty Images

  • Трамп заявив, що у нього та Зеленського «дуже добрі стосунки», а потім додав: «У мене також дуже добрі стосунки з президентом Путіним».
  • «Я думаю, якщо ми переможемо, ми дуже швидко вирішимо це питання», – сказав Трамп, маючи на увазі війну Росії проти України.
  • Стоячи поряд із Трампом, Зеленський негайно відреагував на коментарі Трампа про позитивні стосунки з Путіним і сказав, що сподівається, що у нього та Трампа будуть кращі стосунки, ніж між Путіним та Трампом.
  • Кандидат в президенти Трамп заявив в п’ятницу, що буде працювати «як з Україною, так і з Росією, щоб покласти край війні». 
  • «Я думаю, ми маємо спільний погляд на те, що війна в Україні має бути зупинена. Путін не може перемогти. Перемогти мають українці. І я хочу обговорити з вами деталі нашого плану, Плану перемоги», – сказав Зеленський перед початком зустрічі.
  • Доповнено. Після зустрічі з Зеленським, Трамп заявив журналістам, що він хоче «справедливої ​​угоди для всіх». Він додав, що «багато навчився» під час сьогоднішньої зустрічі із Зеленським.
  • «Нам потрібно зробити все, щоб чинити тиск» на Путіна, щоб «припинити цю війну», наголосив президент України.
  • На питання про те, чи відбудеться ще одна зустріч Трампа та Зеленського, Трамп відповів, що це «цілком може статися». Наприкінці їхнього спільного виступу в ефірі Fox News Зеленський повернувся до Трампа та запросив його приїхати в Україну, на що експрезидент США відповів згодою.

Контекст

Зеленський, який перебуває у Сполучених Штатах на сесії Генеральної Асамблеї ООН, вже зустрівся у четвер, 26 вересня, із президентом Джо Байденом та віце-президентом Камалою Гарріс, яка є кандидатою у президенти від Демократичної партії на виборах 5 листопада.

Поки лідер України перебував у Вашингтоні, Байден оголосив про новий пакет військової допомоги на $8 млрд, а Гарріс підтвердила свою підтримку Києву.

Раінше Зеленський висловив намір представити свій «План перемоги» Байдену, Гарріс та Трампу. 

Трамп посилив свою критику Зеленського в останні дні. У понеділок він сказав, що Зеленський хотів, щоб Гарріс перемогла на виборах, а в середу назвав країну «зруйнованою».

Загалом Трамп відмовився заявляти, що хоче, щоб Україна виграла війну з Росією, і охарактеризував допомогу США Україні як «марну трату грошей».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *