Китайські акції показали найбільше зростання з 2008 року після заходів стимулювання економіки

Китайські акції різко зросли до найвищого тижневого показника з 2008 року після того, як Пекін оголосив про пакет заходів економічного стимулювання, що включає виділення $114 млрд на підтримку фондового ринку, пише Financial Times.

Обіцянка Пекіна підтримати ринки капіталу та цільові показники економічного зростання також сприяє зростанню цін і на європейські акції та метали.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Індекс CSI 300, який стосується компаній, зареєстрованих на біржах Шанхаю та Шеньчженю, зріс на 15,7% за тиждень, що є найкращим показником з листопада 2008 року, коли Китай оголосив про аналогічний пакет заходів стимулювання у відповідь на світову фінансову кризу.
  • Зростання, яке також допомогло підтримати європейські ринки та метали, відбулося на тлі того, що керівництво Китаю вживає заходів щодо підтримки ринків капіталу країни, стабілізації кризи в секторі нерухомості та стимулювання внутрішнього споживання з метою досягнення цільового показника економічного зростання в 5% за рік.
  • Індекс CSI 300 закрився зростанням на 4,5% у пʼятницю, тоді як гонконгський індекс Hang Seng зріс на 3,6%, збільшившись на 13% з початку тижня, що стало найбільшим тижневим приростом з жовтня 1998 року.
  • Надії на більше стимулювання у Китаї допомогли підняти європейські акції. Регіональний індекс Stoxx 600 досяг нового рекордного максимуму в пʼятницю, що підштовхується групами товарів класу люкс, які виграють від високих споживчих витрат у Китаї.
  • Індекс S&P 500 закрився в четвер на рекордно високому рівні втретє за цей тиждень.
  • У пʼятницю Шанхайська фондова біржа опублікувала повідомлення, в якому попередила інвесторів про «незвично» низьку швидкість транзакцій внаслідок ажіотажних ранкових торгів, повідомили два джерела.

Контекст

Економічне зростання Китаю сповільнилося в останні місяці, оскільки тривалий спад у секторі нерухомості чинив тиск на споживчі настрої та призвів до скорочення витрат.

Маса невтішних даних у серпні викликала занепокоєння, що уряд Сі Цзіньпіна може не досягти своєї річної цілі зростання ВВП на 5% без додаткової державної підтримки.

У Китаї в серпні зростання промвиробництва і роздрібних продажів сповільнилося сильніше прогнозів. Промвиробництво зросло на мінімальні з березня 4,5% порівняно з тим самим місяцем минулого року, свідчать дані Державного статистичного управління. Роздрібні продажі зросли на 2,1% у річному вираженні – до 3,87 трлн юанів ($545,9 млрд) після підйому на 2,7% у липні. 

24 вересня центральний банк Китаю оголосив безпрецедентні заходи стимулювання економіки, які мають забезпечити зростання ВВП у 5%. Регулятор знизив базову ставку та оголосив про підтримку ринків нерухомості та акцій для стимулювання попиту.

Заходи стимулювання економіки цього тижня призвели до зростання цін на більшість сировинних товарів, за винятком нафти, ціни на які знизилися через новини про те, що Саудівська Аравія готується збільшити видобуток.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *