Американський мільярдер Ден Фрідкін купує ФК «Евертон»

Американський мільярдер Ден Фрідкін домовився про придбання футбольного клубу «Евертон», пише Bloomberg. За словами джерел, Фрідкін і власник «Евертона» Фархад Моширі минулими вихідними досягли угоди, поклавши кінець місяцям невизначеності для футбольної команди Ліверпуля.

Фрідкіну також належить італійський футбольний клуб «Рома», на початку року він вів переговори про купівлю «Евертона», але у липні вони зірвалися.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • «Ми раді, що досягли угоди про те, щоб стати опікунами цього знакового футбольного клубу», – заявив представник The Friedkin Group. 
  • Компанія планує «забезпечити стабільність клубу та поділитися своїм баченням його майбутнього», включаючи завершення будівництва нового стадіону «Евертон».

Getty Images

За ФК виступає захисник збірної України Віталій Миколенко (на фото праворуч). Фото Getty Images

  • «Евертон» на 94% належить Фархаду Моширі, який вклав значні кошти у клуб. Продаж компанії 777 Partners LLC, що базується в Майамі, провалився на початку цього року, відкривши двері іншим претендентам. 
  • Минулого тижня стало відомо, що Фрідкін відновив свій план купівлі клубу, конкуруючи з американським інвестором Джоном Текстором. Проте Текстору довелося б спочатку продати свою частку в клубі-конкуренті «Крістал Пелас», перш ніж розглядати можливість придбання «Евертона», оскільки правила забороняють одному власнику мати акції більш ніж в одній команді Премʼєр-ліги.
  • За даними Football Benchmark, оцінка «Евертона», включаючи борг, становить £474 млн ($632 млн) станом на січень 2024 року. «Евертон» посідає 25-те місце у топі футбольних клубів Європи, а Рома – 23-тє. 
  • Поки що не ясно, скільки коштує угода з отримання контролю над «Евертоном», адже команда обтяжена боргами, включаючи близько $200 млн перед 777 Partners.

Контекст

Крім володіння італійською «Ромою» Friedkin Group є одним із найбільших у світі незалежних дистрибʼюторів Toyota і володіє низкою відзначених нагородами розкішних курортів Auberge Resorts. Його кіностудія випустила «Вбивці квіткової повні» – драму Мартіна Скорсезе 2023 року.

За оцінкою Forbes, статки Фрідкіна становлять близько $7,6 млрд.

«Евертон» є одним із засновників Англійської футбольної ліги у 1880-х роках та однією з небагатьох команд, яка ніколи не вилітала з Премʼєр-ліги. Наступного року клуб переїжджає на новий стадіон на 53 000 місць, що, як очікується, допоможе йому збільшити дохід.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *