Саудівська SALIC придбала 12,6% акцій МХП Юрія Косюка

Саудівська сільськогосподарська та тваринницька інвестиційна компанія (SALIC), яка належить Фонду державних інвестицій Королівства Саудівська Аравія, придбала 12,6% акцій агрохолдингу МХП Юрія Косюка. Про це йдеться в повідомленні на Лондонській фондовій біржі.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Salic придбала понад 13,5 млн акцій компанії МХП.
  • Акції перебували у вільному обігу на Лондонській фондовій біржі.  
  • Згідно поточних котирувань акцій на ринку, вартість консолідованого Salic пакету акцій становить $54 млн.
  • Придбання акцій компанією Salic не вплине на операційну діяльність МХП як в Україні, так і за кордоном, йдеться в повідомленні.
  • Юрій Косюк залишається тримачем найбільшої кількості акцій компанії, його частка акцій не змінилась, йдеться на Лондонській біржі.
  • Згідно звіту компанії за 2023 рік, у власності Юрія Косюка перебувало 59,7% акцій MHP SE (володіє через WTI Trading Limited).

Контекст

Агрохолдинг МХП – найбільший виробник та експортер курятини в Україні. З 2019 року компанія трансформується із сировинної в кулінарну. Холдинг робить ставку на виробництві та продажах готової їжі та напівфабрикатів. 

У 2024-му МХП придбав одразу три компанії вартістю до $35 млн: «М’ясний хутір», «Овочеву скарбницю» та KTL Ukraine. Наприкінці липня МХП працював над угодами загальною вартістю понад $200 млн, за словами заступника голови правління з інвестиційної діяльності МХП Дмитра Зозулі.

За підсумками 2023 року виручка холдингу МХП склала понад $3 млрд, що на 14% більше, ніж роком раніше, за прибутку $142 млн. У січні – червні 2024-го виручка МХП зменшилася на 4% (або на $66 млн), до майже $1,5 млрд. Чистий прибуток впав на 33% (або на $22 млн), до $45 млн порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Саудівська сільськогосподарська та тваринницька інвестиційна компанія (SALIC) належить Фонду державних інвестицій Королівства Саудівська Аравія. SALIC інвестує в прибуткові агрокомпанії в різних країнах світу. У 2018 році саудівська компанія придбала український агрохолдинг «Мрія», яка після дефолту контролювалась своїми кредиторами. Вартість угоди оцінювалась в $242 млн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *