Три індустріальні парки отримають майже 350 млн грн державного фінансування – Мінекономіки

Три індустріальні парки «Коростень», «БФ Термінал» та «Вінницький індустріальний парк» отримали державне фінансування у межах політики «Зроблено в Україні», повідомляє Мінекономіки. Загальна сума становить 347,5 млн грн для трьох парків.

Розвиток індустріальних парків є складовою економічної політики «Зроблено в Україні», покликаної стимулювати розвиток вітчизняного виробництва з високою доданою вартістю.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Керуюча компанія парку «Коростень» на Житомирщині отримає фінансування від держави обсягом 83,5 млн грн з необхідних 167 млн грн для будівництва під’їзної дороги.
  • Для індустріального парку «БФ Термінал» у Закарпатській області будуть побудовані залізничні колії та електрична інфраструктура на загальну суму 316,6 млн грн. Коштом державного бюджету буде профінансовано приблизно 148 млн грн з зазначеної суми.
  • На території «Вінницького індустріального парку» будуть облаштовані проїзди загальною вартістю у майже 232 млн грн. Участь держави у реалізації цього проєкту становитиме приблизно 116 млн грн. 
  • Державна програма стимулювання розвитку індустріальних парків вирішує проблему відсутності необхідної інженерно-транспортної інфраструктури. 
  • Підтримка будівництва доріг та інших інфраструктурних елементів створює умови для залучення інвесторів та розвитку бізнесу в різних регіонах. 
  • Програма містить запобіжники для ефективного використання коштів — підприємства зобовʼязані будувати виробничі площі та залучати учасників. Фінансування здійснюється через ескроу-рахунки державних банків, що дозволяє забезпечити контроль.

Контекст

Відтепер в Україні зареєстровано вже 91 індустріальний парк. Зокрема, в 2024 році це 23-й парк, який внесено до Реєстру індустріальних (промислових) парків.

Включення індустріального парку до Реєстру дає право на державне стимулювання, на яке в бюджеті на 2024 рік закладено 1 млрд грн. Зокрема, йдеться про компенсацію витрат на будівництво об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури та витрат на підключення до електричних мереж, податкові та митні пільги тощо.

Програма передбачає фінансування до 150 млн грн для забезпечення будівництва необхідної інфраструктури. Кошти надаються на безповоротній основі, покриваючи до 50% кошторисної вартості робіт, таких як облаштування території або будівництво інженерно-транспортної інфраструктури. Також програма передбачає компенсацію до 50% вартості приєднання до електромереж. Для деокупованих територій держава покриває 80% вартості.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *