В Україні значно знизився рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами – дослідження Kantar

У липні загальний рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні знизився до 14,6% з 19,1% на початку року. Про це свідчать дані дослідження Kantar Україна на замовлення виробників тютюнових виробів. Знижується як контрабанда, також і обсяг підробок.

Раніше посли країн G7 закликали українську владу посилити боротьбу з контрафактом підакцизних товарів, зокрема тютюну.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • На липень 2024 року обсяг тіньового ринку сигарет в Україні зменшився до 6,7 млрд штук. Попри це зниження річні втрати бюджету оцінюються у 23 млрд грн.
  • Кіоски й магазини залишаються основними каналами нелегальної торгівлі тютюновими виробами, через які продається зараз 66% нелегальної продукції.
  • Згідно із дослідженням, 33% контрафактної продукції мають ознаки підроблених акцизних марок. За написом на упаковці вони вироблені Юнайтед Тобако/Маршалл Файнест Тобакко/VK Tobacco FZE (17%) та «Українським Тютюновим Виробництвом» (16%).
  • Понад половина нелегальної продукції (52%), що маркована позначкою Duty Free або призначена для експорту, і нелегально продається в Україні, має напис, що виробником є Винниківська тютюнова фабрика. Марки якої Сompliment і Lifa з написом Duty Free склали 51% цієї групи продукції.
  • Лідерами за рівнем розповсюдження нелегальної продукції є 6 областей України, де реалізується 69% такої продукції: Дніпропетровська – 22%, Одеська – 11%, Харківська – 11%, Київ і Київська обл. – 9%, Хмельницька – 8%, Львівська – 8%.

В Україні значно знизився рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами – дослідження Kantar /Фото 1

Контекст

Нелегальна торгівля тютюновими виробами – проблема, яка різною мірою зачіпає окремі країни. Контрабанда, ухилення від сплати податків при виробництві чи реалізації сигарет, контрафактне виробництво – різновиди нелегальної торгівлі в Україні.

Частка ринку нелегального тютюну під час війни збільшилась до рекордних 20%, а у МАФах, на розкладках та Telegram-каналах можна було знайти не лише підробки відомих брендів сигарет, а й товар, нібито призначений для магазинів duty free. 

З 1 жовтня 2023 року в Україні набув чинності закон про заборону торгівлі сигаретами й алкоголем у Duty Free на час воєнного стану. 

Протокол ВООЗ про ліквідацію нелегальної торгівлі тютюном – це один з ключових нормативно-правових актів, які має ратифікувати Україна в рамках євроінтеграційних зобов’язань щодо боротьби з тютюном. Ратифікація Протоколу надасть додаткові підстави для гармонізації українського законодавства із законодавством ЄС у сфері боротьби із нелегальним обігом тютюнових виробів. Сторонами Протоколу вже стали 68 держав, зокрема усі члени ЄС.

Бюро економічної безпеки (БЕБ) проводило обшуки на «Винниківській тютюновій фабриці», «Українському тютюновому виробництві», «Імперіал табак», «Маршалл файнест тобакко» та «Табако дім». Причина – слідчі підозрюють їх у виготовленні нелегальних сигарет. Усі п’ять фабрик не виробляють і не розповсюджують нелегальну продукцію, а на підприємствах вилучається товар для проведення експертизи, запевняв виконувач обовʼязків директора бюро Сергій Перхун. 

З кінця квітня до початку серпня Державна податкова служба анулювала пʼять ліцензій на права виробництва тютюнових виробів та відмовила у видачі нових ліцензій ще девʼяти компаніям. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *