ЄС готовий надати Україні €40 млрд кредиту без участі США – FT

ЄС готується надати Україні до €40 млрд нових кредитів до кінця року незалежно від участі США після того, як план G7 щодо використання заморожених російських активів для допомоги Києву провалився, пише Financial Times.

Брюссель розробляє альтернативне рішення щодо фінансування, щоб обійти вето Угорщини, яка блокує подальше заморожування російських активів.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За словами трьох осіб, які брали участь у переговорах, односторонні дії робляться на тлі стурбованості Брюсселя тим, що Угорщина завадить блоку надати гарантії, необхідні США для участі у схемі заморожування активів.
  • Уряд Віктора Орбана намагався відкласти ухвалення рішення щодо схеми заморожування активів до президентських виборів у США, які відбудуться 5 листопада. Проте Брюссель має розпочати роботу над альтернативою протягом найближчих кількох тижнів.
  • Кошти призначені для фінансової стабільності України, яка, за даними Києва та МВФ, 2025 року зіткнеться з дефіцитом фінансування у розмірі $38 млрд. 
  • Згідно із проектом, з яким ознайомилася FT, до кінця 2024 року ЄС залучить для України невизначену кількість мільярдів доларів у вигляді кредитів.
  • Такий крок, який передбачає розширення існуючої програми допомоги, вимагатиме лише підтримки більшості, а не одностайності, що позбавить Будапешт права вето.
  • За словами чиновників, остаточна сума може становити від €20 млрд до €40 млрд і буде встановлена ​​Європейською комісією після консультацій з державами-членами.
  • Хоча початкова схема, яка передбачає участь США, залишається планом комісії, чиновники стверджують, що їм потрібна альтернатива, якщо Будапешт збереже своє право вето до виборів у США.

Контекст

У червні лідери G7 домовилися про надання Україні кредиту у розмірі $50 млрд, який буде погашено за рахунок майбутніх прибутків від заморожених російських валютних резервів у розмірі близько €260 млрд, більша частина яких зберігається в Euroclear, бельгійському центральному депозитарії цінних паперів.

Згідно з цим планом, ЄС і США візьмуть на себе по близько $20 млрд, а $10 млрд, що залишилися, розділять між собою Велика Британія, Японія і Канада.

Однак США, щоб забезпечити стабільний приплив доходів для обслуговування кредиту, зажадали гарантій, що російські активи, більшість яких перебувають у Європі, залишаться замороженими.

ЄК запропонувала продовжити санкції блоку, що заморожують російські активи з поточного шестимісячного періоду до 36 місяців. Інші запропоновані варіанти включають продовження санкцій на пʼять років. Проте Орбан, який у минулому накладав вето на підтримку України з боку ЄС, наразі блокує таке продовження, повідомляють джерела.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *