Зростання зарплат і кількості вакансій. Work.ua дослідив тенденції на ринку праці у серпні

За підсумками серпня в Україні зросли зарплати та кількості вакансій, зокрема й на Харківщині, яка повертається до п’ятірки регіонів-лідерів, свідчить дослідження сайту вакансій Work.ua. Роботодавці розмістили в останній місяць літа рекордну з початку повномасштабного вторгнення кількість вакансій.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • У серпні роботодавці розмістили на сайті 115 482 вакансій, що на 3% більше, ніж у липні. Водночас це показник є найвищим з початку великої війни.

В Україні побільшало роботи. У серпні на Work.ua зафіксована найбільша кількість вакансій від початку великої війни /Фото 1

Динаміка вакансій. Інфографіка: Work.ua

  • Збільшення пропозицій відбулося майже у всіх регіонах, які традиційно входять у п’ятірку лідерів: на Київщині (+3%), Львівщині (+7%) та Одещині (+3%).
  • Приріст вакансій не обійшов і Харківщину (+4%), яка змогла повернутися на своє місце в п’ятірці, витіснивши звідти Івано-Франківщину. 
  • Роботи побільшало у Закарпатській (+10%), Житомирській (+9%), Рівненській (+8%), Вінницькій (+8%) областях. У Дніпропетровській області зафіксований невеличкий спад порівняно з липнем.

В Україні побільшало роботи. У серпні на Work.ua зафіксована найбільша кількість вакансій від початку великої війни /Фото 2

Області з найбільшою кількістю вакансій. Інфографіка: Work.ua

  • У серпні найбільше роботи прибуло для освітян та фахівців творчих професій. Помітніший приріст вакансій у категорії «Готельно-ресторанний бізнес, туризм» (11 137, +7%). Також є зростання у категорії «Медицина, фармацевтика» (8196, +6%). 
  • Помірне зростання у категоріях «Сфера обслуговування» (20 497, +4% до липня), «Робочі спеціальності, виробництво» (19 932 вакансій, +4%), «Роздрібна торгівля» (13 979, +3%), «Логістика, склад, ЗЕД» (11 790, +3%), «Адміністрація, керівництво середньої ланки» (10 153, +2%), «Бухгалтерія, аудит» (7 563, +1%).
  • Трохи поменшало вакансій у категоріях «Продаж, закупівля» (13 418, -1%) та «Транспорт, автобізнес» (9 014, -1%). Водночас найбільший приріст вакансій для шукачів у категоріях «Освіта, наука» (5 640, +27%) та «Культура, музика, шоу-бізнес» (778, +23%).

В Україні побільшало роботи. У серпні на Work.ua зафіксована найбільша кількість вакансій від початку великої війни /Фото 3

Категорії з найбільшим приростом вакансій. Інфографіка: Work.ua

  • Пропозицій віддаленої роботи незначно поменшало. Схоже, роботодавці поки не готові відповідати на запит ринку й активно пропонувати шукачам гнучкі умови.
  • Ще одна категорія пропозицій роботи – вакансії з бронюванням. У червні роботодавці розмістили 6 642 такі пропозиції роботи, що на 16% більше проти липня.
  • Середня зарплата на ринку праці продовжує зростати. У серпні позначка збільшилася на +2,4% до 21 500 грн.
  • Найбільше зростання зарплат у серпні відбулося в категорії «Транспорт, автобізнес» (+5% до липня, 30 000 грн), яка водночас входить в топ найменш конкурентних серед шукачів категорій.
  • У серпні найвищі середні зарплати (окрім керівних посад, сфери ІТ і фахівців до Сил оборони) отримували ендодонтисти (55 000 грн), водії-міжнародники (50 000 грн), керамісти (47 500), медіапродюсери, рихтувальники (45 000 грн), рієлтори (40 000 грн).
  • Кількість відгуків на вакансії Сил оборони зменшилася на 20%. Високу конкуренцію серед шукачів бачимо у категоріях «Маркетинг, реклама, PR», «Продаж, закупівля», «Юриспруденція».
  • У серпні 44% відгуків надіслали жінки, 56% – чоловіки. Частка жінок знову зросла.

В Україні побільшало роботи. У серпні на Work.ua зафіксована найбільша кількість вакансій від початку великої війни /Фото 4

Розподіл кандидатів за досвідом, віком та статтю. Інфографіка: Work.ua

Контекст

Український бізнес під час війни відчуває дефіцит кадрів через міграцію та мобілізацію, посилення конкуренції за працівників і проблеми з продуктивністю праці. Вочевидь, це дало змогу Нацбанку поліпшити прогноз щодо безробіття у 2024 році з 16,2% до 14,2%.

Кадрові проблеми частіше відчували підприємства тих видів діяльності, де історично переважали чоловіки (у будівництві, транспорті, добувній промисловості). Підприємства цих видів частіше пов’язували брак працівників з мобілізацією та найвище оцінювали її негативний вплив на свою діяльність.

Розмір середньомісячної зарплати в Україні у другому кварталі 2024 року зріс на 22,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року і становив 20 964 грн, свідчать дані Держстату.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *