Зростання ВВП України торік могло перевищити 5% – заступник голови НБУ

Минулого року зростання економіки України може перевищити 5%, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук в інтервʼю «Інтерфакс-Україна». За його словами, це повʼязано з більшим, ніж очікувалося, надходженням міжнародної фінансової допомоги, гарним врожаєм, відсутністю перебоїв в енергосистемі, новим морським коридором й адаптивністю бізнесу.

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, всі ці фактори призвели до набагато кращого результату. Заступник голови НБУ повідомив про кращі показники у третьому та четвертому кварталах, зокрема, в сфері логістики експортної продукції.
  • «З високою ймовірністю у нас результат по 2023 року буде кращим за 4,9%, які ми прогнозували в жовтні», – сказав Ніколайчук. На уточнююче запитання чи перетне ВВП рівень 5% він додав: «З високою ймовірністю, так».
  • Щодо можливості перегляду макропрогнозу на 2024 рік, заступник голови Нацбанку зазначив, що регулятор у січні проведе переоцінку різних ризиків і чинників, зокрема впливу мобілізації на очікування населення і бізнесу. Водночас Ніколайчук не очікує суттєвої зміни цього прогнозу. 
  • «З одного боку, економіка краще себе показала у 2023 році та генерує додатковий імпульс і для 2024 року. Але водночас, наприклад, високий врожай минулого року збільшує базу порівняння для врожаю і, відповідно, ВВП цього року», – сказав він.
  • За його словами, на перегляд прогнозу в бік підвищення може вплинути робота нового морського коридору, що покращує економічну активність експортно-орієнтованих галузей та зменшення дефіциту електроенергії.
  • Стосовно негативних ризиків, Ніколайчук наголосив, що головним залишається продовження воєнних дій, а також ритмічність і достатність обсягу міжнародної допомоги.

Контекст

Після блекаутів та проблем з дефіцитом електроенергії на початку 2023 року через російські обстріли НБУ давав консервативні прогнози: у січні Нацбанк закладав символічні 0,3% зростання ВВП у 2023 році. У квітні прогноз значно покращився – до 2%. Липневі оцінки Нацбанку були вищі – плюс 2,9% зростання ВВП. Регулятор очікував прискорення економічного зростання. 

НБУ наприкінці жовтня покращив прогноз зростання ВВП України цьогоріч із 2,9% до 4,9%, а наступного року — з 3,5% до 3,6%, погіршивши його на 2025 рік із 6,8% до 6%.

Водночас у ухваленому Верховною Радою 9 листопада держбюджеті-2024 змінився макропрогноз. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *