Злам Київстару – хакери використали акаунт співробітника

Хакери зламали захист найбільшого українського мобільного оператора «Київстар» через скомпрометований обліковий запис одного зі співробітників. Про це в ефірі телемарафону сказав президент компанії Олександр Комаров.

Ключові факти 

  • «Ця атака пробила наш захист. Це сталося, оскільки було скомпрометовано обліковий пул, скомпрометовано обліковий запис когось зі співробітників і ворог зміг потрапити в середину інфраструктури компанії», – заявив Комаров. 
  • Він додав, що у цій справі ведеться слідство, висновки слідства йому поки не відомі. 
  • Президент «Київстар» додав, що питання не в технологіях, а в тому, що в будь-якій організації можуть бути люди, які «умовно наводять російські ракети або віддають свої паролі, тому що добре працюють соціальні інженери». 
  • За словами Комарова, з початку повномасштабного вторгнення компанія відбила «приблизно 500 більш-менш серйозних атак». 

Контекст 

Зранку, 12 грудня, абоненти «Київстару» з усієї України не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом в інтернет через масштабний збій. У компанії заявили про технічні проблеми. Через збій також не працює нацроумінг. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атака, повідомили Forbes у пресслужбі компанії. 

Президент «Київстару» Олександр Комаров зазначив, що кібератака була дуже потужною. За його словами, відбулося «проникнення в ІТ-інфраструктуру та її руйнування». Основна мета атаки – максимальне руйнування інтелектуальної інфраструктури оператора, зазначив очільник компанії. 

Спеціалісти «Київстар» на 20:00 12 грудня частково відновили роботу послуг фіксованого звʼязку. Компанія заявила, що з 13 грудня почне поступово відновлювати мобільний звʼязок. 

Американські Microsoft, Cisco та шведська Ericsson допомагають найбільшому в Україні оператору «Київстар» відновити роботу після масштабної кібератаки, повідомив в інтервʼю Forbes президент компанії Комаров. Більше про збій в мережі «Київстар» та його причини читайте в редакційному матеріалі Forbes.

СБУ 13 грудня повідомила, що відповідальність за атаку на цифрову інфраструктуру мобільного оператора «Київстар» взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. «Цифровій інфраструктурі «Київстару» було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу», – заявила СБУ.

Станом на 18:00 середи, 13 грудня, спеціалісти «Київстару» розпочали включення голосового звʼязку по всій Україні. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *