Сенат США ухвалив законопроєкт про оборонні потреби на $886 млрд

Сенат США 13 грудня ухвалив законопроєкт про оборонні потреби (NDAA) із рекордною сумою дозволених витрат у $886 млрд, а також $300 млн на допомогу Україні, пише Reuters.

Ключові факти

  • NDAA цього року охоплює близько 3100 сторінок та дозволяє виділення рекордних $886 млрд, що на 3% більше, ніж у 2022 році.
  • Документ передбачає виділення $300 млн в межах Ініціативи сприяння безпеці України.
  • Як зазначає видання, ця сума є мізерною порівняно з $61 млрд допомоги для України, включеної до пакету додаткового фінансування президента Джо Байдена.
  • Законопроєкт буде направлений до Палати представників, яка може ухвалити його вже цього тижня.

Цитата

«Це забезпечить США можливість зберігати позицію проти Росії, стійко протистояти Комуністичній партії Китаю та дозволить американській армії завжди залишатися найсучаснішою в усьому світі», – заявив лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер.

Контекст

Республіканці та демократи в Конгресі вже кілька місяців обговорюють запит президента Джо Байдена про допомогу Україні й Ізраїлю, а також на потреби безпеки США в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Республіканці наполягають не лише на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, а й дедалі частіше ставлять під сумнів подальшу підтримку України.

Два запити Білого дому до Конгресу про прийняття законопроєктів досі не підтримані, і настрої стають усе більш напруженими, а глухий кут загрожує затягтися до 2024 року. 

4 грудня директорка Білого дому з питань бюджету Шаланда Янг попередила, що США бракує часу та грошей, щоб допомагати Україні вести війну з РФ. 

Президент Байден назвав перспективу припинення допомоги Україні «божевіллям», пообіцявши зробити все, аби вона не припинялася.

У вівторок, 12 грудня, президент Володимир Зеленський провів зустрічі в Сенаті й Палаті представників Конгресу США. Сторони позитивно оцінили результати переговорів. Однак Зеленський заявив, що важливішими будуть результати, ніж запевнення на словах.

13 грудня спікер Палати представників США, республіканець Майк Джонсон відмовився підтримати заклик лідера демократів у Сенаті щодо продовження на тиждень роботи обох палат Конгресу з метою ухвалення додаткового фінансування перед Різдвом.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *