Зеленський призначив головнокомандувачем ЗСУ Сирського. Які задачі перед ним стоять?

Головнокомандувачем ЗСУ призначено генерал-полковника Олександра Сирського. Про це заявив президент Володимир Зеленський.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • «Я призначив генерал-полковника Сирського головнокомандувачем Збройних сил України», – повідомив Зеленський.
  • Він заявив, що до керівництва ЗСУ приступає «нова управлінська команда». «Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці», – зазначив він.
  • За словами президента, він провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським.
  • «Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача. Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції», – заявив Зеленський.

Зеленський озвучив наступні задачі перед новим Головкомом:

  • На столі має з’явитися реалістичний, детальний план дій ЗСУ на 2024 рік.
  • Перезавантаження генералітету — якщо генерал не знає фронту, то такий генерал не служить Україні.
  • Перевірка чисельності в штабах — усю невиправдану чисельність слід прибрати. Фронт — це пріоритет.
  • Ефективний та справедливий розподіл західної зброї для першої лінії фронту.
  • Проблеми з логістикою. Авдіївка не повинна чекати, доки генерали з’ясують, де в них на складах застрягли дрони.
  • Дієва система ротацій: ротації обов’язкові.
  • Підвищення якості навчання воїнів — тільки навчені солдати на першій лінії.
  • Очікуємо призначення першого командувача Сил безпілотних систем 

Олександр Сирський

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року в Новинках Володимирської області (РФ). У 1982-му закінчив Московське вище загальновійськове командне училище. У 1996-му – Академію Збройних сил Украї­ни, у 2005 році – Національну академію оборони України.

З початком російсько-української війни Сирський очолив штаб АТО. Був одним із командирів сил АТО під час боїв за Дебальцеве взимку 2015 року. Керував боями у Вуглегірську, координував вихід українських військових з Дебальцева. 

За бої на Дебальцевському плацдармі Олександр Сирський нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня й згодом отримав звання генерал-лейтенанта.

З 6 травня до 5 серпня 2019 року Сирський був командувачем Обʼєднаного оперативного штабу ЗСУ. З 5 серпня 2019-го – командувачем Сухопутних військ ЗСУ. З 8 лютого 2024 року – головнокомандувач ЗСУ.

Читати більше Згорнути

  • На сайті президента України опубліковані укази про звільнення Сирського з посади командувача Сухопутних військ ЗСУ №58/2024, про звільнення Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ №59/2024 та призначення Сирського на посаду головнокомандувача ЗСУ №60/2024.

Контекст

Раніше сьогодні президент Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провели спільну зустріч і анонсували зміни в керівництві ЗСУ, «підходів та стратегії». Зеленський повідомив, що подякував Залужному за два роки захисту України. «Обговорили, якого оновлення потребують Збройні сили України. Обговорили також, хто може бути в оновленому керівництві Збройних сил України. Час для такого оновлення – саме зараз. Запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді», – йдеться у дописі Зеленського.

Залужний зазначив, що на зустрічі з президентом було прийнято рішення про необхідність зміни підходів та стратегії. «Вдячний усім, хто поруч. Команді Генерального штабу, Міністерства оборони, Президенту України. Я пишаюсь кожним та кожною в Збройних силах України, які захищають майбутнє наших дітей. Усіма солдатами, сержантами та офіцерами. Схиляю голову перед усіма, хто віддав своє життя за Україну і свободу. Пам’ятаємо і помстимося за всіх. Українці обовʼязково переможуть», – йдеться у повідомленні Залужного.

29 січня джерела різних українських медіа повідомляли про те, що Зеленський підписав указ про зняття з посади головнокомандувача Залужного. Однак пізніше в Офісі президента цю інформацію спростували.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *