Зелена генерація посилить енергосистему до 20% вже до кінця року

Упродовж 2023 року в Україні буде збудовано близько 500 МВт сонячної генерації та 200-300 МВт – вітрової, розповів Forbes Андрій Герус, голова енергетичного комітету Верховної Ради в ефірі Business Breakfast з Володимиром Федоріним.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • «Якщо брати сонце та вітер або навіть всю зелену генерацію, то це може бути близько 1000 МВт у цьому році», – вважає Герус. За його оцінкою, буде збудовано близько 500 МВт сонячних електростанцій, ще близько 200–300 МВт – вітрогенерації. 
  • За його даними, влітку Україна споживає 12 000 МВт, взимку – 17 000 МВт.
  • Нарощення зеленої генерації стало можливим завдяки тому, що тисячі українських бізнесів та домогосподарств встановлюють сонячні панелі та вітряки на власних об’єктах, пояснив Герус. 
  • «Сьогодні це вже дійсно набуло великих масштабів. Малий, середній, великий бізнес – ті, хто зазвичай є споживачами, встановлюють обладнання та генерують електроенергію для власних потреб, а надлишки можуть віддавати в мережу», – каже голова профільного комітету ВРУ. 

Це не дозволить повністю перебудувати конфігурацію нашої енергосистеми вже до цієї зими, але посилить її на 10-20%

Контекст

21 червня на міжнародній конференції з відновлення України (URC 2023) в Лондоні уряд представив план трансформації української енергетики.

Згідно з документом, потужність сонячних і вітрових електростанцій в Україні до 2050 року має збільшитись у 30 разів, до 230 ГВт (у 2021-му потужність всієї генерації в Україні сягала близько 50 ГВт).

На початок 2022 року в Україні було встановлено близько 8500 МВт відновлювальної енергетики.

Найбільший український приватний енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова до 2030 року планує побудувати у Європі до 5000 МВт зеленої потужності (0,5% від ринку) за €6–6,5 млрд, повідомив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в інтервʼю Forbes у липні. В Україні за цей же період компанія планує побудувати 2000 МВт.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *