Західні банки торік заплатили у Росії €800 млн податків – FT

Найбільші західні банки, що залишилися в Росії, минулого року заплатили понад €800 млн податків, що вчетверо більше за довоєнний рівень, незважаючи на обіцянки звести до мінімуму свою діяльність в РФ після повномасштабного вторгнення в Україну, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Сім найбільших європейських банків за розміром активів у Росії – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo та OTP – повідомили про сукупний прибуток у розмірі понад €3 млрд у 2023 році.
  • Цей прибуток був утричі більшим, ніж у 2021 році, і частково був отриманий за рахунок коштів, які банки не можуть вивести з країни.
  • Аналіз Financial Times показує, що стрибок прибутковості призвів до того, що європейські банки заплатили близько €800 млн податків у порівнянні з €200 млн 2021 року. 
  • Податки, сплачувані європейськими банками, що становлять близько 0,4% всіх очікуваних неенергетичних доходів бюджету Росії на 2024 рік, є прикладом того, як іноземні компанії, що залишилися в країні, допомагають Кремлю підтримувати фінансову стабільність, незважаючи на західні санкції.
  • Іноземні кредитори виграли не лише від вищих відсоткових ставок, а й від міжнародних санкцій щодо російських банків. Подібні заходи позбавили їх конкурентів доступу до міжнародних платіжних систем та підвищили привабливість західних банків для клієнтів у країні.
  • Більше половини податкових виплат європейських банків у розмірі €800 млн припадає на австрійський Raiffeisen Bank International, який має найбільшу присутність у Росії серед іноземних кредиторів.

Західні банки торік заплатили у Росії €800 млн податків – FT /Фото 1

Інфографіка: FT

  • У період з 2021 по 2023 рік прибуток RBI у Росії зріс більш ніж утричі і склав €1,8 млрд, що становить половину загального прибутку австрійської групи.
  • Deutsche Bank, угорський OTP та Commerzbank значно скоротили свою присутність у Росії, яка і без того була невеликою порівняно з RBI, заявили їхні представники. Intesa близька до виходу, але ще не продала свій російський бізнес. UniCredit відмовився від коментарів

Контекст

Сукупні показники доходів, прибутку та податків міжнародних банків впали з 2022 року, але залишаються набагато вищими за довоєнні результати.

З початку 2022 року банкам також потрібен особистий дозвіл президента Володимира Путіна на продаж своїх російських активів. Лише сім західних банків – із 45, включених до списку тих, хто потребує схвалення президента для виходу з РФ, отримали такий дозвіл, у тому числі Mercedes-Benz Bank та Intesa.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *