За минулий рік на оборону витрачено 1,8 трлн грн, або понад 60% всього бюджету – Мінфін

За 2023 рік видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки і оборони становили 1 843,8 млрд грн, або 60,8% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету, повідомляє Міністерство фінансів. У грудні вони становили 284,3 млрд грн.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • У відомстві зазначили, що безпека і оборона залишається абсолютним пріоритетом та найбільшою статтею видатків держбюджету.

Кошти були спрямовані на:

  • грошове забезпечення для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських;
  • придбання військової/спеціальної техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту, пально-мастильних матеріалів, продуктів харчування;
  • медичне забезпечення;
  • та інші види витрат для забезпечення діяльності відповідних органів та формувань.

Видатки сектору безпеки і оборони уряд фінансує виключно за рахунок власних податкових надходжень, а також військових облігацій.

Контекст

Україна збільшила військові витрати у 2022 році на 640%, до $44 млрд. Загалом військові витрати у світі за минулий рік зросли на 3,7%, до рекордних $2,24 трлн, пише «Радіо Свобода» з посиланням на дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). За оцінками SIPRI, військові витрати Росії зросли на 9,2%, до $86,4 млрд, що еквівалентно 4,1% ВВП країни. 

У першому півріччі 2023-го на забезпечення Збройних сил України витрачено 47,7% видатків загального фонду державного бюджету. Це більше, ніж за підсумками минулого року, коли такі видатки сягнули 45,1%, повідомляв голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

За січень-грудень 2023 року загальна сума касових видатків загального фонду держбюджету становила 3,03 трлн грн, повідомляє Міністерство фінансів із посиланням на дані Державної казначейської служби. У грудні видатки становили 401,4 млрд грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *