Усі атомні блоки на українських АЕС під’єднали до енергосистеми після ремонтів – Міненерго

Усі дев’ять атомних блоків на українських АЕС під’єднані до енергосистеми та виробляють електроенергію, повідомляє Міненерго. «Енергоатом» завершив планові ремонти на останньому, девʼятому атомному блоці вітчизняної АЕС.

Ключові факти

  • Відтепер на повну потужність працюють усі енергоблоки, розташовані на підконтрольній Україні території. 
  • Масштабна ремонтна кампанія на атомних станціях тривала кілька місяців, її вдалося завершити до початку зими. 
  • «Саме атомна генерація забезпечує понад 55% потреб країни в електроенергії. Це найбільш стійка та стабільна генерація, яка дала можливість вистояти нашій енергосистемі минулої зими. І впевнений: так буде і цього опалювального сезону», – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко. 
  • За його словами, атомні блоки ВВЕР 440, на яких раніше використовували російське паливо, запрацювали на паливі, виробленому на заводі Westinghouse у Швеції. 

Контекст

В Україні відбувалася наймасштабніша за всі часи незалежності ремонтна кампанія на об’єктах енергетики, заявили раніше в Міненерго. Очікувалось, що енергосистема повною мірою буде готова до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії та, відповідно, обмежень споживачів. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів, наголошували в міністерстві у вересні. 

НБУ очікує, що дефіцит електроенергії протягом четвертого кварталу 2023 року не перевищуватиме 5%. Аналогічний показник у першому кварталі після ударів Росії по енергетичній інфраструктурі складав, за оцінкою НБУ, 15%. Про це під час публічного інтерв’ю на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes повідомив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

Україна входить у цю зиму відновленою і готовою до атак та терору, який був минулої зими, заявив на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes Денис Шмигаль. Він назвав шість чинників, які забезпечують стабільність енергосистеми: Україна отримала кращу систему ППО; у Росії поменшало ракет; проведено ремонтну кампанію; захист енергооб’єктів; робота з міжнародними партнерами; достатня кількість енергоресурсів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *