Уряд затвердив рівень дивідендів у бюджет для держпідприємств за підсумками 2023-го

Кабінет міністрів визначив базовий норматив відрахування на рівні 80% для державних підприємств, повідомляє Міністерство економіки. Минулого року рівень становив 50% від результатів господарської діяльності у 2022 році.

Ключові факти

  • Базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів для підприємств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, має становити 80% від результатів господарської діяльності у 2023 році. Це також стосується господарських підприємств, 50% і більше акцій яких належить підприємствам зі 100%-вою часткою держави, зокрема дочірніх підприємств.
  • Відповідне рішенні уряду затвердили на засіданні Кабінету міністрів у пʼятницю, 2 лютого. 
  • Зазначається, що підприємства, за власної ініціативи, можуть перераховувати до бюджету й більшу частку.

Також уряд окремо встановив нормативи відрахувань для:

  • акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» на рівні 95%;
  • АТ «Державний ощадний банк України» та ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» – 30%;
  • ПАТ «Укрнафта» – 30% за умови, що 50% прибутку спрямують на капітальні інвестиції, затверджені Урядом у фінплані компанії на 2024 рік;
  • ПрАТ «УДП» (Українське Дунайське пароплавство) – 30%, за умови спрямування 50% прибутку на оновлення флоту та розвиток виробничих потужностей Кілійського суднобудівельно-судноремонтного заводу;
  • АТ «Укрзалізниця» – 50%, за умови що 30% прибутку спрямують на фінансування капітальних інвестицій, затверджених у консолідованому фінансовому плані на 2024-й, реконструкцію критичної залізничної інфраструктури та оновлення рухомого складу.

Державний бюджет на 2024 рік передбачає надходження частини чистого прибутку та дивідендів від підприємств у державній власності на понад 66 млрд грн. За словами заступника міністра економіки Олексія Соболева, ці гроші дозволять профінансувати потреби держави, зокрема й оборону.

Контекст

Нещодавно стало відомо, що оператори газорозподілу групи «Нафтогаз» перерахують до держбюджету 226,7 млн грн дивідендів протягом першого півріччя 2024-го. Йдеться про операторів газорозподільних мереж, управління корпоративними правами яких передано АТ «Чорноморнафтогаз» групи «Нафтогаз» та які отримали прибуток у 2021-2022 роках.

Водночас «Укрнафта» готується виплатити не менше 6 млрд грн дивідендів за результатами 2023-го. Найбільша нафтова компанія країни завершила перше півріччя 2023 року з чистим прибутком у розмірі 14,1 млрд грн, наразі він перевищив 20 млрд грн, повідомив у середині листопада 2023-го директор компанії Корецький. У фінплан 2023 року компанія закладала 12 млрд грн прибутку. Очільник компанії заявляв, що дохід «Укрнафти» за 2023-й очікується на рівні 95 млрд грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *