Уряд запускає державну онлайн-систему моніторингу грального бізнесу

Кабінет Міністрів затвердив порядок функціонування Державної онлайн-системи моніторингу (ДСОМ) для контролю у сфері грального бізнесу, повідомив голова Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) Іван Рудий. 

Ключові факти

  • ДСОМ – засіб моніторингу за діяльністю організаторів азартних ігор з боку державних органів.
  • Система дозволить у режимі реального часу контролювати діяльність легальних організаторів азартних ігор, перевіряти дотримання ними норм чинного законодавства та принципів відповідальної гри, зазначив Рудий. 
  • Також, за його словами, онлайн-система моніторингу дасть можливість зупинити ухилення від сплати податків.
  • Основні функції ДСОМ: цілодобова (в режимі реального часу) передача та приймання даних про кожну операцію з прийняття ставки, повернення ставки, виплату виграшу (призу), здійснену виплату; можливість дистанційного відключення гральних автоматів; захист прав гравців і мінімізація проявів ігрової залежності; конфіденційність персональних даних гравців.

Контекст

Гральна індустрія отримала легальний статус в Україні у 2020 році. Тоді ж було створено Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей, яка видає ліцензії компаніям, що хочуть займатися гральним бізнесом.

Щорічно вони мають сплачувати ліцензійні платежі. Наприклад, один рік ліцензії на інтернет-казино коштує 23,4 млн грн, на букмекерську діяльність в інтернеті – 108 млн грн, онлайн-покер – 6 млн грн.

Особливості є і в оподаткуванні: 18% на прибуток, 22% на ЄСВ, від 10% до 18% податку на валовий ігровий дохід (GGR) і 19,5% податку на виграш гравця. Ці правила діють із 2012 року. Як рахувати GGR – із загальної суми виплат або з «чистого» виграшу – між гравцями ринку і податківцями були різночитання.

Гральний бізнес у листопаді сплатив до держбюджету рекордну суму податків – 2,26 млрд грн. Це у 10 разів більше, ніж було за весь 2021 рік, та втричі більше, ніж за весь 2022-й, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Загалом упродовж усіх 11 місяців поточного року власники бізнесу з азартних ігор заплатили до бюджету 9,6 млрд грн. Це в 13 разів більше, ніж було за весь минулий рік, і в 48 раз більше, ніж у весь 2021-й.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *