Уряд спрямує 22 млрд грн гранду від Японії на екстрене відновлення

Кабмін ухвалив рішення про спрямування ґрантових коштів від уряду Японії у сумі 21,83 млрд грн на реалізацію Програми екстреного відновлення через спеціальний фонд держбюджету. Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Ці кошти Україна отримала відповідно до грантових угод між урядом України та JICA – Japan International Cooperation Agency Японським агентством міжнародного співробітництва, підписаних 9 березня та 13 квітня 2023 року. 
  • Уряд також затвердив Порядок використання вказаних коштів.
  • «Насамперед йдеться про забезпечення базових потреб наших громадян та відновлення критичної інфраструктури. Навесні ми підписали дві грантові угоди з Японським агентством міжнародного співробітництва, на загальну суму понад $500 млн. Ці кошти спрямовуються на невідкладні проєкти у сфері транспорту, гуманітарного розмінування, зміцнення енергетичної системи, відновлення галузей сільського господарства, охорони здоров’я та освіти», – зазначив перший віцепремʼєр Олександр Кубраков. 
  • За його словами, відповідно до рішення уряду, Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури (раніше «Укравтодор») отримає 7,92 млрд грн.
  • Угодами передбачається, що грантові кошти будуть використані для покращення та підтримки таких напрямків: обладнання для гуманітарного розмінування; транспортне обслуговування; енергетичне обслуговування; управління відходами руйнувань; водопостачання; медичне обладнання; обладнання для надання освітніх послуг; аграрного сектору; сектору суспільного мовлення; сектору комунальних послуг на рівні органів місцевого самоврядування.

Контекст

У червні цього року уряд ухвалив рішення про порядок та умови розподілу коштів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) у сумі 4,5 млрд грн.

Головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам визначено Мінінфраструктури. 

Пріоритет надається тим регіонам, які найбільше постраждали внаслідок збройної агресії або ж зазнали найбільшого навантаження через значний приплив внутрішньо переміщених осіб.

28 серпня Міжвідомча комісія щодо розподілу коштів ЄІБ погодила до фінансування за рахунок субвенції 140 проєктів на 1,32 млрд грн.

З урахуванням результатів першого засідання комісії, до фінансування було погоджено 279 проєктів з обсягом фінансування 3,9 млрд грн.

22 вересня комісія щодо розподілу коштів ЄІБ погодила фінансування 139 регіональних проєктів та розподілила кошти ще між 16 вже погодженими проєктами на загальну суму 2,58 млрд грн. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *