Уряд Швеції пропонує надавати кредитні гарантії компаніям, які торгують з Україною

Уряд Швеції у проєкті бюджету на 2024 рік пропонує виділити 333 млн шведських крон (близько $30 млн) на спеціальні експортні кредитні гарантії для компаній, які торгують з Україною. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки України.

Ключові факти

  • Передбачається, що гарантії покриватиме Експортно-кредитне агентство Швеції. Вони поширюватимуться на експорт шведських компаній до українських імпортерів. 
  • Поліси планують видавати з 2024 року на експорт товарів, які можна класифікувати як допомогу розвитку. Їх застосовуватимуть до транзакцій протягом максимум трьох років, але не пізніше ніж до кінця 2026 року.
  • Як пояснили в Мінекономіки, для українських та шведських компаній гарантії ЕКА Швеції означають більш безпечні умови для доставки важливих товарів в Україну, захищеність інвестицій та отримання компенсації у випадку форс-мажору. 
  • «Усе більше ЕКА різних країн світу долучаються до страхування ризиків своїх експортерів для роботи в Україні. Те, що з наступного року від ризиків в Україні страхуватиме також Швеція, – важливий сигнал. Це означає, що ринок страхування інвестицій в нашій державі, попри усі безпекові виклики, починає працювати», – зазначила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Контекст

Раніше ЕКА Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії, Японії підтвердили участь у страхуванні політичних ризиків для роботи своїх компаній в Україні. Зокрема, вони надають гарантії від таких видів ризиків: політичного насильства, неконвертованості та експропріації.

Також українських та міжнародних інвесторів готова страхувати державна польська Корпорація страхування експортних кредитів (KUKE).

28 вересня стало відомо, що Агентство з гарантування інвестицій Світового банку (MIGA) застрахувало перший інвестиційний проєкт від воєнних ризиків. Проєкт M10 Industrial Park у Львові отримав гарантію на суму до $9,2 млн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *