«Укренерго» пропонує збільшити тариф на передачу електроенергії у півтора раза на наступний рік

«Укренерго» пропонує збільшити тариф на передачу електроенергії на 2025 рік на 48%, до 783,71 грн/МВт·год, пише ExPro із посиланням на відповідний проєкт НЕК. Тариф на передачу для «зеленої» металургії пропонується встановити на рівні 441,05 грн/МВт·год. 

Остаточне рішення щодо тарифу схвалюватиме НКРЕКП після процедури відкритого обговорення.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • За розрахунками «Укренерго», майже 50% витрат і надалі займатимуть витрати на виконання спеціальних обовʼязків – 33,6 млрд грн з 77,1 млрд грн. Найбільше, 26 млрд грн, це витрати, повʼязані з виконанням спеціальних обовʼязків для забезпечення загальносуспільних інтересів, крім приватних домогосподарств.
  • Витрати, пов’язані з купівлею електричної енергії з метою компенсації технологічних витрат електричної енергії у 2025 році плануються на рівні 18 349 300 тис. грн.
  • Придбання необхідного обсягу електричної енергії з метою компенсації технологічних витрат при її передачі у 2025 році заплановано наступним чином:
  • Запропонований тариф на послуги з диспетчерського управління на 2025 р. становить 104,7 грн/МВт·год, що майже на рівні чинного тарифу (104,57 грн/МВт·год).

Контекст

«Енергоатом» з жовтня 2021 року, за рішенням уряду, субсидує низький тариф для населення: компенсує постачальникам різницю між ринковою ціною на електроенергію і низьким тарифом для населення. Компанія справлялася із завданням, поки росіяни не окупували Запорізьку АЕС у березні 2022-го. Відтоді виторгу «Енергоатома» бракує.

«Енергоатом» заборгував «Гарантованому покупцеві» – державній компанії, яка перерозподіляє кошти на енергоринку. Своєю чергою, «Гарпок» накопичував борг перед постачальниками електрики населенню. Постачальники поширювали лавину на всіх, із ким співпрацюють: «Укренерго», генерацію, трейдерів, обленерго.

Щоб виправити ситуацію, у травні 2023-го уряд підвищив тарифи для населення на 57–83%. Зі свого боку, нацрегулятор збільшив верхню межу цін для бізнесу на 80%, до 7200 грн/МВт·год. 

Колишній керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький заявляв, що єдине джерело коштів НЕК на компенсацію зеленого тарифу – це тариф на передачу, який мають сплатити постачальники електрики населенню, обленерго, водоканали, шахти. Щоб запобігти накопиченню боргів, тариф «Укренерго» має бути збільшено, а учасники ринку повинні вчасно сплачувати їх, казав Кудрицький.

Тариф «Укренерго» встановлює НКРЕКП, яка раніше не була згодна з тим, що він є збитковим для компанії. Розвʼязання боргової проблеми – у налагодженні «Укренерго» ефективної претензійно-позовної роботи з повернення боргів, а не у тарифі, заявляв регулятор.

2 вересня 2024 року Кудрицького звільнили нібито через недостатньо добре захищені від російських атак підстанції. Сам Кудрицький вважає, що Міненерго ініціювало його звільнення, щоб централізувати в своїх руках будівництво нової генерації.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *