Український ангельський синдикат Toloka інвестував $1 млн в американський стартап Forta Health

Американський стартап Forta Health залучив $1 млн від українського ангельського синдикату Toloka Тараса Кириченка, Олександра Колба та Ігоря Шойфота у розширеному раунді серії А на $15 млн. Це підтвердили Forbes три знайомих із його деталями співрозмовники з венчурної індустрії.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Заснований у 2021-му каліфорнійський стартап Forta Health спеціалізується на сервісах для лікування дітей із розладами аутистичного спектра. У команді стартапу – близько пів сотні людей. Засновник і СЕО – Рітанкар Дас. Його попередній проєкт – медичний сервіс Dascena – у серпні 2022-го придбала американська діагностична компанія CirrusDx.
  • Один із засновників Toloka, Олександр Колб, факт угоди не підтвердив і не спростував. Загальна сума інвестицій, алокованих для Toloka – $1 млн. Провідний інвестор – міжнародний фонд Insight Partners, йдеться у презентації для інвесторів, яка є у розпорядженні Forbes.
  • За п’ять місяців 2023-го виторг Forta Health зріс удесятеро, середній прогнозований приріст доходів – близько $1,5 млн на місяць. «Стартап показав неймовірне зростання від 0 до $8 млн річної виручки за вісім місяців до травня 2023-го», – йдеться у презентації.

Контекст

У липні 2022-го стартап Даса оцінювали у $68,5 млн. Тоді він залучив $24,4 млн інвестицій у раунді серії А від Insight Partners за участі британського Digital Horizon та американських What-If Ventures, MVP Ventures, FJ Labs. Серед давніших інвесторів – вказаний TMT Investments – відомий на пострадянському просторі фонд, один із партнерів – Шойфот.

Наприкінці 2023-го Forta збирався залучити ще $30 млн, за попередньою оцінкою вже у $120 млн, проте плани, вочевидь, довелося змінити. Натомість Insight Partners запропонував розширити раунд серії А ще на $15 млн за поточною оцінкою і зобов’язався його очолити.

На початку літа 2023-го учасникам синдикату Toloka пропонували інвестувати у заснований росіянами Scentbird – американську платформу підписки на нішеву парфумерію. На старті у неї вклалися Y Combinator, засновник Reddit Алексіс Оганян та TMT Investments. Інвестувати у Scentbird фаундери Toloka передумали, адже стартап має співробітників у РФ. 

Один зі співзасновників – Шойфот – емігрував до США з Росії у 1995-му. Він має досвід побудови американського синдикату The Garage Syndicate разом із румуном Володимиром Гідирімом та росіянином Сергієм Мосуновим, який проживає у Лондоні. The Garage Syndicate також інвестував у Forta Health понад $500 000, свідчать отримані скріншоти із чатів синдикату. Чи можуть бути в угодах The Garage Syndicate російські гроші? Повну версію читайте у матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *