Українська економіка у листопаді зросла на 4% – Мінекономіки

У листопаді ВВП України порівняно з листопадом минулого року зріс приблизно на 4%. У жовтні зростання було на рівні 10,5%, у вересні – 9%. У підсумку за січень–листопад зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки з посиланням на попередні дані.

Ключові факти

  • Блокування польсько-українського кордону було основним негативним фактором для експортерів і виробників, які залежать від імпортної сировини, зазначило Мінекономіки.
  • Водночас робота Українського морського коридору дозволила частково компенсувати втрати в економіці внаслідок блокади польсько-українського кордону. В першу чергу, цим скористались виробники аграрної та металургійної продукції, підприємства з видобування металевих руд і залізничні перевізники. 
  • За оцінками Мінекономіки, позитивні фактори у листопаді дещо переважили баланс впливу на ВВП і у підсумку зафіксовано зростання ВВП на рівні 4%, зазначила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Контекст

За даними Держстату, реальний ВВП України в третьому кварталі 2023 року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 0,7%, а порівняно з липнем–вереснем 2022-го – на 9,3%. У другому кварталі цього року зафіксовано зростання ВВП на 19,5% після падіння на 10,5% у першому кварталі та 31,4% у четвертому кварталі минулого року.

Раніше НБУ покращив свій прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,9% до 4,9%. Причини такого рішення: вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, покращення оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експорту, суттєвіші обсяги бюджетних видатків. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *