Україна знову опинилася серед економічно невільних країн – рейтинг Інституту Фрейзера

Україна покинула третій квартиль і знову опинилася у групі найбільш економічно невільних країн світу. Про це свідчить звіт «Економічна свобода у світі» канадського Інституту Фрейзера, національним партнером якого в Україні є Центр Бендукідзе.

Автори звіту вимірюють економічну свободу за п’ятьма показниками: розмір уряду, верховенство права і захист права власності, надійність грошей, свобода міжнародної торгівлі, регулювання ринку праці та бізнесу.

Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго». 

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

Ключові факти

  • Україна в оновленому рейтингу зайняла 150-те місце серед 165 країн і територій порівняно зі 113-м минулого року. 
  • Таке падіння є результатом того, що рейтинг вперше враховує дані, зібрані після початку повномасштабного вторгнення. Це прогнозовано негативно вплинуло на показники України, йдеться у пресрелізі Центру Бендукідзе. 
  • Поруч з Україною в кінці рейтингової таблиці опинилися такі країни, як Ємен, Лівія, Іран, Аргентина, Мʼянма, Алжир, Сирія, Судан, Зімбабве та Венесуела. 

Оцінки України за ключовими компонентами економічної свободи

  1. Розмір уряду: погіршення із 7,29 до 5,83.
  2. Правова система та права власності: погіршення із 4,58 до 4,37.
  3. Доступ до надійних грошей: погіршення із 6,39 до 4,68.
  4. Свобода міжнародної торгівлі: погіршення із 6,68 до 6,05.
  5. Регулювання ринку праці та бізнесу: погіршення з 5,37 до 4,67.

Лідери рейтингу

  • Гонконг знову очолив рейтинг, потіснивши Сингапур на другу позицію. За ними традиційно слідують Швейцарія, Нова Зеландія та США. Також у першому квартилі вже багато років перебувають країни Балтії – Естонія, Латвія та Литва. 
  • Загалом середній світовий показник економічної свободи продовжує знижуватися. 
  • Рівень глобальної економічної свободи досяг свого піку у 2019-му, але протягом наступних трьох років він знизився, що є безпрецедентним за понад 25 років вимірювання економічної свободи, сказав Метью Мітчелл, старший науковий співробітник Інституту Фрейзера і один із авторів звіту.

Контекст

За підсумками 2021 року Україна вперше вийшла з групи економічно невільних країн. Тоді Україна посіла 112-те місце зі 165 юрисдикцій. 

У 2021-му Україна продемонструвала прогрес у сфері розміру уряду, а саме в питаннях трансфертів, субсидій і державної власності на активи. Також плюс був у правовій системі завдяки запуску судової реформи. Незначний прогрес Центр Бендукідзе відзначає у регулюванні, зокрема кредитних ринків (контроль ставок), підприємницької діяльності (витрати на бюрократію), та у свободі конкуренції. 

Звіт за 2021 рік показує «стрибок України в економічній свободі», починаючи з 2019-го, зазначала директорка Центру Бендукідзе Наталія Мельник. Окрім обʼєктивних поліпшень показників, цьому сприяли й зміни методології Інституту Фрейзера.

Так чи інакше, називати Україну економічно вільною країною передчасно, наголошувала Мельник. Одна з причин – війна, що зазвичай посилює вплив держави та негативно позначається на економічній свободі.

Як Україні вдалося покращити позиції в рейтингу Інституту Фрейзера до повномасштабного вторгнення, читайте в матеріалі Forbes Ukrane.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *