Україна у січні експортувала морським коридором товарів на $1,9 млрд

Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023 року. Про це Forbes повідомила віцепремʼєр – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Ключові факти

  • Загалом у січні було експортовано товарів на $3,1 млрд, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023 року. 
  • Імпорт у січні скоротився на 10,7%, до $4,8 млрд порівняно з $5,4 млрд у грудні минулого року.
  • За даними Мінекономіки, у січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т було вивезено морським транспортом.

Україна у січні експортувала морем товарів на $1,9 млрд, що на 11% перевищило показник грудня /Фото 1

Контекст

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

Програма страхування суден Unity, яку уряд реалізує спільно з Marsh McLennan і пулом страхових компаній на чолі з ASCOT, покликана здешевити страхування морських перевезень зерна й інших важливих продовольчих товарів у територіальних водах України.  

Загальний обсяг покриття за програмою становить $50 млн. За підрахунками, запропонований механізм страхування дасть змогу здешевити вартість страхування зерна в середньому приблизно на 2,5 в.п. від вартості страхового тарифу, що зі свого боку дасть змогу зернотрейдерам зекономити близько 100–140 грн на 1 т вантажу, а загалом сільськогосподарським товаровиробникам це має додатково принести до 4 млрд грн. Україна розраховує, що подібні страхові інструменти будуть розширені й на інші види експорту.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *