Україна назвала умову, за якої прийме торгові обмеження ЄС

Україна прийме обмеження на торгівлю з ЄС, щоб розрядити політичну суперечку з Польщею, але натомість закликає Брюссель заборонити імпорт російського зерна. Про це заявив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка, пише Financial Times.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Качка зазначив, що Київ підтримує нові заходи щодо встановлення обмежень на імпорт яєць, птиці та цукру з червня, а також дозволу окремим країнам закривати свої ринки для українського зерна, за винятком подальшого транзиту в інші країни.  
  • «Можливо, для перехідного періоду такого роду… керований підхід до торгових потоків між Україною та ЄС – це те, що нам усім потрібне. Щодо пшениці, то не Україна створює проблеми для польських фермерів, а Росія», – заявив торговий представник України.
  • Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск також підтримав необхідність заборони імпорту сільгосппродукції з РФ та Білорусі.
  • Однак домогтися заборони на рівні всього ЄС буде складно, оскільки деякі держави-члени виступають проти такого кроку через побоювання, що він дестабілізує глобальні ринки і посилить економічну та соціальну кризу в країнах, що розвиваються, пише FT. 
  • Українські та польські офіційні особи знову зустрінуться наступного понеділка, щоб вирішити суперечку до кінця місяця.

Контекст

Експорт російського зерна до ЄС збільшився більш ніж на 50%, до 1,5 млн т у період з 2022-го по 2023 рік.

У лютому латвійський парламент ухвалив поправки до закону про сільське господарство та розвиток села, які забороняють імпорт сільськогосподарської та кормової продукції з РФ та Білорусі для споживання в Латвії. Також забороняється ввезення цієї продукції з третіх країн, якщо вона походить з РФ чи Білорусі. 

Заборона на імпорт поширюватиметься на сільськогосподарську та тваринницьку продукцію, яка залишається в Латвії, а не на ту, що транспортується до інших країн-членів Європейського Союзу. Заборона діятиме до 1 липня 2025 року.

6 березня стало відомо, що уряд Латвії затвердив перелік сільськогосподарських та кормових товарів з РФ та Білорусі, які підпадають під раніше запроваджену в країні заборону на імпорт такої продукції. За даними міністерства землеробства Латвії, під заборону потрапили овочі та фрукти, зернові й кормові культури.

Польща заявила, що проаналізує наслідки рішення Латвії заборонити імпорт російських агропродуктів і не виключає, що сама зробить відповідні кроки.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *