Європейська служба AFCOS контролюватиме в Україні кошти міжнародних донорів

На базі Держаудитслужби запустять українську Службу координації боротьби з шахрайством (Anti-fraud coordination service, AFCOS), яка контролюватиме використання коштів міжнародних донорів. Про це розповіла голова ДАСУ Алла Басалаєва.

Ключові факти

  • AFCOS вестиме статистику порушень та аналізуватиме, де можуть виникнути проблеми, зазначила голова ДАСУ. За її словами, для цього потрібні законодавчі зміни, водночас сама модель має всі шанси стати універсальною в контролі за коштами міжнародних донорів на відновлення України.
  • Басалаєва додала, що така модель працюватиме в межах бюджету ЄС, а саме багаторічної програми фінансування на 2021–2027 роки. Передбачено створення спеціального Українського фонду (Ukrainian Facility) на €50 млрд, контроль за витратами якого планується покласти, зокрема, на Держаудитслужбу.
  • Голова ДАСУ повідомила, що проєкт регламенту, який регулює Ukrainian Facility, вже пройшов перше читання в Європарламенті. Він визначає, що перевіряти витрати фонду будуть декілька установ. Від ЄС – це європейська Рада аудиторів (Board of Auditors). 
  • А національних контролерів буде два – Держаудитслужба та Рахункова палата. Вони уповноважені проводити аудит і фінансові інспекції витрат, розповіла Басалаєва.

Контекст

У липні цього року повідомлялося, що в Україні розпочали роботу над проєктом «Контроль витрат на відновлення», який передбачає створення системи незалежного від уряду моніторингу витрат бюджетних і донорських коштів. Як повідомило представництво ЄС, проєкт фінансується Євросоюзом. Для його реалізації планували розробити окрему онлайн-платформу Big Recovery Portal. 

Ця платформа дасть змогу вести відкриту базу проєктів відновлення, моніторити витрати, аналізувати пріоритетність і доцільність проєктів, їхні ризики та можливі вади, а також залучати активних громадян і громадські організації до моніторингу.

У вересні президент США Джо Байден призначив колишню міністерку торгівлі США Пенні Пріцкер на посаду спецпредставниці з питань економічного відновлення України. Пріцкер керуватиме зусиллями США, щоб допомогти відновити українську економіку, працюючи в тісному контакті з українським урядом, союзниками, міжнародними фінансовими установами.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *