ЄС загрожує вдарити по економіці Угорщини, якщо Орбан блокуватиме допомогу Україні – FT

Євросоюз саботуватиме економіку Угорщини, якщо Будапешт заблокує нову допомогу Україні на саміті цього тижня, пише Financial Тimes із посиланням на конфіденційний план, розроблений Брюсселем.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • У документі, складеному чиновниками ЄС, Брюссель виклав стратегію, спрямовану на те, щоб явно націлитись на економічні слабкості Угорщини, поставити під загрозу її валюту та викликати крах довіри інвесторів у спробі завдати шкоди «робочим місцям та економічному зростанню», якщо Будапешт відмовиться зняти вето з допомоги Києву.
  • Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв заблокувати використання бюджету ЄС для надання Україні фінансової допомоги у розмірі €50 млрд на екстреному саміті лідерів у четвер. Якщо він не відступить, інші лідери ЄС мають привселюдно пообіцяти припинити все фінансування Будапешту з наміром налякати ринки, спровокувати втечу форинта з країни та різке збільшення вартості його запозичень, сказано у документі.
  • У плані йдеться, що «у разі відсутності згоди, на саміті 1 лютого інші глави держав та урядів публічно заявлять про це у світлі неконструктивної поведінки угорського премʼєр-міністра».
  • Без цього фінансування «фінансові ринки, а також європейські та міжнародні компанії можуть бути менш зацікавлені в інвестуванні в Угорщину», йдеться в документі. Таке покарання «може швидко спровокувати подальше збільшення вартості фінансування державного дефіциту та падіння курсу валюти».
  • У документі перераховані економічні вразливості Угорщини, зокрема її «дуже високий державний дефіцит», «дуже висока інфляція», слабка валюта та найвищий рівень у ЄС платежів з обслуговування боргу як валового внутрішнього продукту. Пояснюється, як «робочі місця та економічне зростання «значною мірою залежать» від закордонного фінансування, яке ґрунтується на високому рівні фінансування ЄС.
  • Троє дипломатів ЄС повідомили, що багато країн підтримали цей план.
  • Янош Бока, міністр Угорщини з питань ЄС, заявив FT, що Будапешт «не піддається тиску». Він сказав, що Будапешт направив нову пропозицію до Брюсселя в суботу, уточнивши, що тепер вони відкриті для використання бюджету ЄС для пакету в Україні і навіть випуску загального боргу для його фінансування, якщо будуть додані інші застереження, які б дали Будапешту можливість змінити своє рішення пізніше.

Контекст

Брюссель і раніше використовував свої фінансові важелі проти країн-членів ЄС, наприклад Польщі та Угорщини, через проблеми з верховенством закону, а також щодо Греції під час кризи єврозони. 

Водночас 26 країн-членів мають план Б щодо відправлення грошей Києву поза бюджетом ЄС, але для цього буде потрібна ратифікація національними парламентами, що призведе до затримок і невизначеності.

15 грудня Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. Він підтвердив, що на саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

Угорщина в понеділок, 22 січня, виступила проти пропозиції усередині блоку створити новий фонд для забезпечення військової допомоги Україні.

У кількох столицях розглядалася можливість використання статті 7 договору про Європейський Союз, яка б дала Брюсселю можливість позбавлення права голосу або, як сказав один дипломат, заблокувати виплату грошей Будапешту. Але інші відкинули цю ідею, оскільки вона потребує одностайної підтримки, і багато країн не хочуть запроваджувати такі серйозні санкції.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *