ЄС планує повторно розглянути виділення пакету фінансування України на €50 млрд 1 лютого

Європейський Союз має намір провести саміт 1 лютого, де серед іншого розглядатиметься питання виділення допомоги Україні, повідомив голова Євроради Шарль Мішель, пише Reuters. Минулого тижня ЄС не зміг узгодити пакет фінансової допомоги у розмірі €50 млрд після того, як премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на цю пропозицію.

Ключові факти

  • Європейський Союз проведе позачерговий саміт 1 лютого, щоб узгодити поправки до свого багаторічного бюджету, включно з фінансуванням України, заявив Мішель.
  • «У четвер і пʼятницю ми зрозуміли, що з Угорщиною необхідно трохи більше часу, щоб ухвалити рішення одноголосно, що необхідно для угоди про перегляд багаторічних фінансових рамок (MFF)», – сказав він. 
  • Мішель сказав, що, крім фінансування України, 27 країн ЄС також мають пропозиції щодо надання більшої фінансової підтримки для вирішення проблем міграції, покриття стихійних лих, а також безпеки та оборони.

Контекст

14 грудня Євросоюз не узгодив пакет фінансової допомоги Україні у розмірі €50 млрд. Мішель заявляв, що вето Орбана змушує інших лідерів ЄС знову зібратися у січні. 

Європейська комісія повʼязала пакет фінансування України, призначений для підтримки бюджету Києва на 2024-2027 роки, із €21 млрд ширшого поповнення загального бюджету блоку, включаючи гроші на міграцію та оборону.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *