ЄС хоче покарати Словаччину за згортання демократичних реформ

Європейський союз розробляє пропозицію, щоб покарати Словаччину за згортання демократичних реформ, пише 8 вересня Bloomberg із посиланням на джерела. Це може призвести до блокування коштів ЄС, призначених для Братислави. 

Словацький премʼєр Роберт Фіцо є фігурою, яка викликає суперечності в ЄС, зокрема, через його заклики припинити військову допомогу Україні та санкції щодо Росії.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Єврокомісія підготувала таке рішення у відповідь на рішення премʼєр-міністра Словаччини Роберта Фіцо закрити Офіс спецпрокурора, який здійснював нагляд за низкою корупційних справ, повʼязаних із витрачанням європейських фондів, кажуть співрозмовники видання. 
  • Запущений Єврокомісією процес перебуває на початковій стадії і ще має бути схвалений президенткою ЄК Урсулою фон дер Ляєн.
  • Близько 80% державних інвестицій у Словаччині фінансується за рахунок фондів ЄС. Будь-які проблеми з доступом до цих фондів стануть серйозним ударом для Словаччини, яка і так уже страждає від надмірного дефіциту держбюджету, зазначає видання.
  • Один із розглянутих Єврокомісією штрафних варіантів передбачає запуск механізму, що дозволяє ЄС заморожувати фінансування в тому разі, якщо він бачить загрозу для своїх грошей. Цей механізм дозволить ЄС утримати частину з майже €13 млрд, виділених Словаччині в межах бюджету Євросоюзу. 
  • Єврокомісія також розглядає можливість утримання частини або всіх дотацій на суму в €2,7 млрд, виділених Словаччині на боротьбу з пандемією COVID-19. 

Контекст

Заснування Офісу спецпрокурора було однією з умов надання цих коштів. Роберт Фіцо після повернення до влади в жовтні 2023 року перебуває під пильним наглядом з боку Брюсселя через його рішення переглянути Кримінальний кодекс і скасувати Офіс спецпрокурора, який стежив за корупційними справами низки високопоставлених осіб.

Лідер словацької партії Smer-SD Роберт Фіцо є фігурою, що викликає суперечності всередині країни та суперечки в ЄС через його заклики припинити військову допомогу Україні та санкції щодо Росії.

Фіцо торік переміг на дострокових парламентських виборах у Словаччині, попри неоднозначне політичне минуле. 25 жовтня 2023 року він став новим премʼєр-міністром країни.

Це вже четверта каденція Фіцо на посту премʼєра Словаччини. 2018 року він пішов у відставку через протести, які відбувалися після вбивства журналіста Яна Куцяка. 

У жовтні 2023-го його партія Smer-SD перемогла на парламентських виборах, експлуатуючи критику влади, економічні труднощі у Словаччині, антиамериканські та антиукраїнські гасла. Фіцо уклав коаліційну угоду з колишнім партнером Петером Пеллегріні та словацькими націоналістами SNS. І повернувся у прем’єрське крісло. 

15 травня Фіцо дістав поранення внаслідок стрілянини, яка сталася після виїзного засідання Кабміну у місті Гандлова.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *