ЄЦБ посилює тиск на західні банки, щоб ті прискорили вихід з Росії – Bloomberg

Через два роки після повномасштабного вторгнення Росії в Україну великі європейські кредитори продовжують керувати дедалі прибутковішими підрозділами в РФ, попри публічні обіцянки згорнути бізнес, пише Bloomberg. Це спонукає Європейський центральний банк чинити тиск на банки, щоб вони прискорили вихід.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сукупна кількість співробітників пʼяти банків Європейського союзу з найбільшими операціями в Росії впала всього на 3% після вторгнення, а доходи зросли приблизно втричі завдяки високим відсотковим ставкам, які вони отримують за свої купи готівки, що застрягли в РФ.
  • За словами джерела, викликає занепокоєння те, що через подальшу присутність у Росії банки можуть зазнати санкцій США і великих штрафів. ЄЦБ попросив усі банки з великим бізнесом у Росії «прискорити зусилля щодо зниження ризиків, розробивши чітку дорожню карту для скорочення та виходу з бізнесу». 
  • Італійська компанія Intesa Sanpaolo у вересні отримала дозвіл від президента Володимира Путіна продати свій російський підрозділ групі, яку очолюють місцеві менеджери підрозділу, але угода сповільнилася через бюрократичні перешкоди.
  • Єдиним великим банком Європейського союзу, якому вдалося досягти повного розриву з РФ, є Société Générale SA, який продав свою найбільшу російську дочірню компанію Росбанк.
  • Deutsche Bank різко скоротив своїх співробітників у Росії, в основному через закриття ІТ-центру, проте минулого року він також отримав там вищі прибутки, ніж у 2021 році, до вторгнення. 
  • Прибуток дочірньої компанії австрійського Raiffeisen Bank International за цей період зріс більш ніж утричі, а Intesa – приблизно в 20 разів. 
  • Угорський OTP Bank є одним із небагатьох кредиторів ЄС, які виводять гроші з країни. Компанія заявляє, що повністю дотримується санкцій і хоче піти з ринку, але російські регулятори ускладнюють продаж підрозділу за справедливою ціною.
  • Італійська UniCredit працює в Росії через дочірню компанію зі штатом близько 3100 співробітників та понад 50 філій. Гендиректор Андреа Орсель заявила, що банк дотримується санкцій, але остаточний вихід з РФ буде важко здійснити.

Контекст

Раніше група Raiffeisen Bank International була попереджена Міністерством фінансів США в письмовій формі, що її доступ до фінансової системи США може бути обмежений через роботу в РФ та угоду, повʼязану з бізнесменом Олегом Дерипаскою. Хоча угода, повʼязана з Дерипаскою, була скасована Raiffeisen через кілька днів після отримання листа, джерело повідомило, що побоювання Міністерства фінансів США щодо бізнесу австрійського банку в Росії зберігаються.

Мінфін США попередив, що дії RBI збільшили ризик того, що Казначейство вживе заходів щодо обмеження його доступу до фінансової системи США, враховуючи побоювання, що його поведінка ставить під загрозу національну безпеку США. Сполучені Штати є найпотужнішим регулятором у світі головним чином тому, що вони можуть позбавити банки доступу до долара. Втрата доступу до долара може призвести до кризи будь-який банк.

У грудні 2023 року президент США Джо Байден своїм указом дозволив вторинні санкції США щодо іноземних фінансових установ, які проводять значні операції за участю російського військово-промислового комплексу.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *