Премʼєр-міністра Словаччини Фіцо успішно прооперували після замаху, його життю нічого не загрожує

Премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо більше не перебуває у небезпечному для життя стані після замаху, повідомив ВВС віце-премʼєр країни Томаш Тараба. За його словами, операція Фіцо пройшла «добре» і «врешті-решт він виживе».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Озбройний злочинець вистрілив у 59-річного Фіцо пʼять разів, внаслідок чого премʼєр-міністр опинився в критичному стані, а через кілька годин, у середу ввечері, йому було зроблено операцію.
  • «На щастя, наскільки мені відомо, операція пройшла добре – і я думаю, врешті-решт він виживе… наразі він не перебуває в небезпечній для життя ситуації», – заявив віце-премʼєр Тараба.
  • Він сказав, що одна куля пройшла через живіт Фіцо, а друга потрапила до суглоба.

Getty Images

Охоронці піднімають пораненого Фіцо і несуть до машини Фото Getty Images

Getty Images

Правоохоронці затримують ймовірного підозрюваного Фото Getty Images

Getty Images

Фіцо доправили гелікоптером до лікарні Фото Getty Images

  • Міністр внутрішніх справ Матуш Сутай Есток назвав стрілянину політично вмотивованою спробою вбивства. Поліція поки що не встановила особу підозрюваного. За непідтвердженими даними місцевих ЗМІ, йдеться про 71-річного письменника та політичного активіста.
  • У словацьких ЗМІ поширюється відео, на якому зображено ймовірного підозрюваного, який каже, що не згоден із політикою уряду та його позицією щодо державних ЗМІ. 

Контекст

Фіцо є фігурою, яка викликає розбіжності всередині країни – і викликає суперечки в ЄС – через його заклики припинити військову допомогу Україні та санкції щодо Росії.

Лідер словацької партії Smer-SD Роберт Фіцо торік переміг на дострокових парламентських виборах у Словаччині, попри неоднозначне політичне минуле. 25 жовтня 2023 року він став новим премʼєр-міністром країни. Це вже четверта каденція Фіцо на посту премʼєра Словаччини. 2018 року він пішов у відставку через протести, які відбувалися після вбивства журналіста Яна Куцяка. 

15 травня Фіцо дістав поранення внаслідок стрілянини, яка сталася після виїзного засідання Кабінету міністрів країни у місті Гандлова. Стрілець був в невеликому натовпі прихильників Фіцо, що зібрався біля культурного центру, де премʼєр-міністр проводив мітинг.

Стрілянина застала співробітників служби безпеки Фіцо зненацька. На кадрах з місця події видно, як премʼєр-міністра після того, як його підстрелили, кілька охоронців несуть до машини. На гелікоптері Фіцо доправили до лікарні в Банська-Бистриці, неподалік Гандлови, оскільки перевезення до Братислави могло зайняти багато часу.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *