ЄБРР торік збільшив підтримку України майже на чверть до €2,1 млрд

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надав €2,1 млрд в Україні у 2023 році, що на 23,5%, або на €0,4 млрд більше, ніж у 2022 році, йдеться у пресрелізі. Загальний обсяг коштів, виділених в Україні з початку російського вторгнення, сягнув €3,8 млрд.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • Інвестиції в Україні під час війни планується продовжувати на рівні близько €1,5 млрд на рік, сказано у повідомленні.
  • Протягом 2022-2023 років ЄБРР вдалося мобілізувати для України близько €1,6 млрд донорських коштів включно з нефінансованими гарантіями, понад €409 млн з цієї суми було виділено у 2023 році. Майже половину донорських ресурсів надав Європейський Союз. значні внески також зробили окремі донори, у тому числі Канада, Норвегія, Іспанія та Нідерланди.
  • У 2023 році ЄБРР виділив €1 млрд у приватному секторі, у тому числі €600 млн кредитних коштів через партнерські фінансові установи в Україні та €400 млн у рамках своєї Програми сприяння торгівлі.
  • ЄБРР наразі має п’ять пріоритетних сфер інвестицій в Україні: енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека, торгівля та підтримка приватного сектору. 
  • ЄБРР планує оприлюднити свої фінансові результати навесні цього року.

Контекст

ЄБРР був заснований у 1991 році і з того часу інвестував понад €190 млрд у більш ніж 6800 проєктів.

ЄБРР збільшив обсяги інвестицій після російського вторгнення у лютому 2022 року і вже у жовтні 2023 року перевищив свою мету інвестувати €3 млрд в Україні протягом 2022-2023 років.

У травні 2023 року ЄБРР у своєму звіті «Регіональні економічні перспективи» повідомив, що пʼятирічний період відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, зокрема приватного.

У 2023 році керуючі ЄБРР ухвалили рішення збільшити оплачений капітал на €4 млрд до €34 млрд з метою надання подальшої підтримки Україні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *