У Росії хочуть відібрати активи алкогольного холдингу Global Spirits

Російські активи, які раніше належали міжнародному алкогольному холдингу Global Spirits, можуть бути націоналізовані. Про це пишуть «Ведомости» з посиланням на джерела. За даними видання, російський Мінфін готує відповідний проєкт змін і «питання перебуває в опрацюванні». Власник Global Spirits Євген Черняк раніше заявляв, що холдинг не має активів у РФ.

Ключові факти

  • За даними видання, йдеться про девʼять юридичних осіб, які нібито входять до холдингу Global Spirits. Серед них – дистрибʼютор «Стандарт якості» (раніше – ТД «Мегаполіс»), група «Традиції успіху», якій належать заводи «Русский Север» і «Родник К», Феодосійський завод коньяків і вин, Кримський винний будинок та інші.
  • За словами одного зі співрозмовників газети, причина націоналізації повʼязана з тим, що засновника холдингу, українського бізнесмена Євгена Черняка у Росії підозрюють у «фінансуванні тероризму» та оголосили в розшук.
  • Доповнено. Пресслужба Global Spirits назвала публікацію «черговою пропагандистською брехнею від ворожих ЗМІ». 
  • «З 2014 р. Global Spirits не мав і не міг мати жодних активів у Росії, оскільки сама РФ у 2014 році наклала санкції на Global Spirits та заборонила холдингу постачання продукції. Крім того, 24 лютого 2022 р. Холдинг Global Spirits у судовому порядку відкликав ліцензії на розлив брендів своїх у Росії та Білорусі. Маразматичною дією Росії було розголошення в розшук і заочний арешт власника Global Spirits українця Євгена Черняка за допомогу ЗСУ. Незрозуміло, що вони зібралися націоналізувати з огляду на те, що ніякого майна у Global Spirits в Росії немає», – йдеться у коментарі.

Контекст

Наприкінці 2020-го Черняк у коментарі Forbes заявив, що «Global Spirits не веде бізнес у РФ вже понад чотири роки й не володіє жодними активами». А у перші дні повномасштабного вторгнення Global Spirits повідомив, що «відкликав ліцензію на виробництво та дистрибуцію алкогольної продукції на російському та білоруському ринках».  

На початку 2023 року розслідувачі з osint-cпільноти «Мольфар» заявили, що заводи «Русский Север» і «Родник К» продовжують виробляти та продавати у РФ продукцію зі схожими назвами й дизайном на популярні бренди Global Sprirts – «Хорта» (замість «Хортиця») і «Мороша лесная» (замість «Мороша»). У розслідуванні йшлося, що, ймовірно, сімʼя Черняка через низку офшорів мала контроль над російськими активами, що виробляли продукцію Global Spirits у РФ і після 2014 року, а зміна структури власності після 24 лютого 2022-го, коли кінцевим бенефіціаром більшості російських компаній став Олександр Беспалов, мала фіктивний характер (у розслідуванні не наведені докази фіктивності – Forbes). 

У липні цього року слідчий комітет РФ завів справу проти Global Spirits і оголосив у розшук Черняка. Його звинуватили у тому, що він у змові з іншими співробітниками холдингу у лютому–квітні 2022-го перерахував українським військовим 500 млн руб. «для здійснення терористичної діяльності на території Російської Федерації». Потім, у червні 2023 року – поставив військовим «товари для ведення бойових дій» на 90 млн руб. 

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *