У 2024 році УЗ розраховує індексувати вантажні тарифи – Лященко

«Укрзалізниця» розраховує скоригувати тарифи на перевезення вантажів для бізнесу у 2024 році відповідно до рівня інфляції, повідомив в інтерв’ю Forbes голова компанії Євген Лященко. Для цього потрібне рішення Кабінету Міністрів. 

  • Ймовірний розмір індексації вантажних тарифів «УЗ» обговорюватиметься ближче до того, як буде готовий фінплан компанії на 2024 рік, зазначив СЕО компанії.
  • «Скоригувати тарифи відповідно до рівня інфляції – це не збільшення, а саме індексація, і це нормально», – зазначив Лященко. 
  • Рішення стосуватиметься усіх тарифів: і класових, і позакласових, додав він.  
  • Через проблеми із роботою портової інфраструктури та проблеми з транзитом та експортом через сухопутні коридори – вантажні перевезення «УЗ» за підсумками дев’яти місяців 2023-го скоротились на 9,2% – до 107 млн тонн, повідомив він. «Зараз ми балансуємо на нулі з точку зору прибутковості», – зазначив голова компанії.
  • В «Укрзалізниці» змінилася структура вантажних перевезень, повідомив СЕО «УЗ». «Значно зріс обсяг внутрішніх перевезень – до 60% за підсумками січня-вересня. При цьому більше третини – це перевезення позакласних вантажів, які для нас збиткові», — пояснив Лященко.

Контекст 

Усі товари для перевезення на «УЗ» поділяють на три класи (руда, вугілля, цемент – І клас; зернові, сира нафта – ІІ клас; чорні метали, металобрух та нафтопродукти – ІІІ клас) або відносять до групи позакласових.  

Востаннє «Укрзалізниця» підвищувала тарифи у червні 2022 року – на 70%. Компанія розраховувала отримати від підвищення до кінця року 11,3 млрд грн – майже половину суми мав заплатити металургійний бізнес та аграрії. 

На початку жовтня НБУ покращив прогноз з інфляції на кінець 2023 року з 14,8% до 10,6%.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *