ВВП, інфляція, курс. Голова МВФ Георгієва назвала головні досягнення України

Міжнародний валютний фонд під час підготовки до другого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) відзначив щонайменше три важливі досягнення України, пов’язані зі стабілізацією економіки. Про це сказала 12 жовтня директор-розпорядниця Фонду Крісталіна Георгієва на пресконференції в Марракеші, пише «Укрінформ».

Ключові факти

  • По-перше, відновлення економічного зростання в Україні, зазначила голова МВФ. «Зараз ми прогнозуємо зростання приблизно до 3%. У нас був діапазон від 1% до 3%, і ми схиляємося до вищої межі цього діапазону», – пояснила Георгієва.
  • По-друге, показник інфляції в Україні був приведений до однозначних цифр, чого можуть досягти не всі економіки навіть у мирний час, вважає вона. Голова МВФ наголосила, що рівень інфляції в Україні був високим і знизився завдяки «продуманій політиці».
  • По-третє, за її словами, Україна має солідні міжнародні резерви, що дало змогу НБУ почати втілення заходів щодо керованої гнучкості обмінного курсу.

Контекст

Верховна Рада 27 липня ухвалила законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості. Це одна з головних умов програми з МВФ на $15,6 млрд.

2 жовтня до України вперше за понад три роки прибула з візитом місія МВФ. А вже 4 жовтня керівництво Фонду повідомило про відновлення роботи постійного представництва МВФ в Україні.

Українській владі вдалося досягнути суттєвого прогресу у виконанні зобов’язань за програмою розширеного фінансування, проте все ще залишається «важлива робота», заявив голова місії МВФ в Україні Гевін Грей.

За його словами, необхідно прийняти новий статут Оператора газотранспортної системи (ОГТС). Все ще чекає на розв’язання законодавчим шляхом питання податкових перевірок бізнесу, додав він.

Також Грей зазначив, що влада України має розробити концептуальну записку щодо програми пільгового кредитування, відомої як «5-7-9», де мало б бути викладено бачення поліпшення її моніторингу та недопущення негативних наслідків для фінансового сектору внаслідок її реалізації. 

Крім того, в МВФ розраховують на внесення змін до закону про протидію відмиванню коштів і фінансуванню тероризму. «Питання щодо публічно значущих персон (PEP) мусить бути вирішено», – наголосив голова місії МВФ.

Раніше МВФ повернув довгостроковий прогноз щодо України до огляду світової економіки (World Economic Outlook), згідно з ним ВВП України у 2023 році зросте на 2%.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *