Висновки ДАСУ. Постачальники Міноборони і Держаудитслужба підписали меморандум

Держаудитслужба та представники громадських об’єднань, які представляють інтереси роботодавців, 24 жовтня підписали меморандум про взаємодію у вирішенні проблеми так званих висновків ДАСУ, згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони розцінено як «збитки держави». Про це йдеться у повідомленні пресслужби ДАСУ.

Ключові факти

  • Меморандум про взаємодію підписали голова ДАСУ Алла Басалаєва, голова Ради Федерації роботодавців Дмитро Олійник та керівник ВО обласних організацій роботодавців підприємств легкої промисловості Олександр Соколовський.
  • «Держаудитслужба готова долучитися до удосконалення існуючої нормативно-правової бази», – зазначила Басалаєва.
  • За словами Соколовського, головне зараз – переконати уряд, а конкретно премʼєр-міністра, щоб була прийнята відповідна постанова або внесені зміни до існуючої. «Головне питання, яке так і не вирішено – це закладені в 2022 році і першій половині 2023-го в калькуляціях прогнозні прибутки постачальників, які досі трактуються як збитки держави», – написав він на своїй сторінці у Facebook.
  • «Сподіваюсь вже скоро зможу порадувати всіх, що Меморандум спрацював і проблема буде остаточно вирішена», – додав Соколовський. 
  • У зустрічі також взяли участь гендиректор ФРУ Руслан Іллічов, керівник ДП КБ «Луч» Олег Коростельов та член правління асоціації «Укрлегпром» Анна Огаренко.

Висновки ДАСУ. Аудитори і постачальники Міноборони разом шукатимуть вихід із проблеми оборонних закупівель /Фото 1

Олександр Соколовський, Алла Баслаєва, Дмитро Олійник. Фото: пресслужба ДАСУ

Контекст

У червні власник компанії «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський заявив, що ДАСУ намагається стягнути з українських виробників і постачальників військової форми для Збройних сил України додаткові податки, звинувативши їх «завданні державі збитків» через отримання прибутку на контрактах з Міністерством оборони.

ДАСУ вимагала повернути 2,5 млрд грн, стверджуючи, що в калькуляції постачальників Міноборони має бути відсутній прибуток як такий. Абсурдні висновки Держаудитслужби створили величезні проблеми і українській армії, і українському бізнесу, заявляв у липні тодішній міністр оборони Олексій Резніков.

Конфлікт тривав кілька місяців, виробники, профільні асоціації та громадськість скаржилися, що українські оборонні підприємства просто банкрутять: виробництво зброї й техніки буде знищено як галузь, а підприємства зупинено. 

Міноборони подало позов до суду, щоб оскаржити висновки ДАСУ. Як пояснила членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова, навіть офіційні розʼяснення Мінекономіки, що постачальники МО діяли в правовому полі і прибуток законний, ситуації не поліпшили. 

21 вересня Верховна Рада проголосувала за скасування висновків Держаудитслужби, згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони розцінено як «збитки держави». 

На початку жовтня ККБ «Луч» повторно звернулося до уряду та вищого політичного керівництва країни через дії й висновки ДАСУ. ДП заявило, що постійні перевірки негативно впливають на роботу підприємств ОПК, і просить уряд запровадити мораторій на перевірки.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *