Виробництво зброї в Україні. Зеленський розповів про результати роботи підприємств ОПК

Україна у 2023 році втричі збільшила виробництво зброї й техніки порівняно з минулим роком, у 2024-му окрема увага приділятиметься виготовленню вибухових речовин та порохів. Про це сказав президент Володимир Зеленський на зустрічі з керівниками та працівниками державних і приватних компаній оборонно-промислового комплексу.

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • Як зауважив президент, цьогоріч завдяки компаніям українського ОПК вдалося втричі збільшити виробництво зброї й техніки порівняно з минулим роком. Також, за його словами, є надзвичайно вагоме зростання виробництва боєприпасів, зокрема для артилерії. 
  • Зеленський зазначив, що системно розгортається виготовлення боєприпасів для вітчизняних дронів, збільшилися кількісні та якісні показники виробництва ракет. 
  • У наступному році окрему увагу приділятимуть виготовленню вибухових речовин та порохів, яких у світі дефіцит. Інвестиції в цій сфері особливо потрібні, і вони зростатимуть, сказав президент.
  • За словами Зеленського, в оборонному комплексі постійно зростає частка приватних компаній. І вже чотири з пʼяти компаній ОПК – це недержавні підприємства.

Ключова цитата

«Ми маємо нарощувати використання однієї з головних сил людської натури – сили підприємництва. Без цього розвиватися швидко просто неможливо. Буде правильно, щоб державні компанії нарівні конкурували з приватними підприємствами заради якості та швидкості нашого українського виробництва. Ми всі – в одній команді. Нам усім потрібно однакове – перемога», – наголосив президент.

Контекст

Бюджет закупівель озброєння українського виробництва цього року близько $1 млрд. За словами міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишина, наступного року він буде втричі більшим.

У жовтні німецький оборонний концерн Rheinmetall та «Українська оборонна промисловість» утворили спільне підприємство. Rheinmetall планує виробляти військову техніку в Україні.

Також Україна створює Альянс оборонних індустрій для залучення світових виробників зброї та розробляє спеціальний економічний режим оборонно-промислового комплексу, щоб реалізувати потенціал кожної іноземної компанії.

У 2024 році уряд виділить 48 млрд грн на виготовлення зброї та боєприпасів і ще 48 млрд грн – на фінансування «Армії дронів», заявляв премʼєр Денис Шмигаль.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *