Вибори у Польщі. Партія «Право і справедливість» лідирує за результатами екзит-полів

Правляча партія «Право і справедливість» (ПіС) Ярослава Качиньского набирає 36,8% голосів на парламентських виборах у Польщі, свідчать результати екзит-полів. Як зазначають польські медіа, такий розподіл голосів дає шанс опозиції сформувати коаліцію.

Ключові факти

  • За даними опитувань міжнародної дослідницької компанії Ipsos, опозиційна «Громадянська коаліція» отримала 31,6% голосів.
  • Коаліція «Третій шлях», куди входять партії «Польща 2050» та «Польська народна партія», набрала близько 13% голосів, «Нові Ліві» – 8,6%, «Конфедерація свободи та незалежності», що відома антиукраїнськими гаслами, – 6,2%.
  • Виборчий поріг на парламентських виборах у Польщі становить 5% для політичних партій та 8% для коаліцій.
  • За такого сценарію опозиція може сформувати правлячу коаліцію. За такого розкладу партії «Громадянська коаліція» та «Третій шлях» отримають більшість у парламенті – 218 місць. «Право і справедливість» – 200, «Ліві» – 30, а «Конфедерація» – 12.
  • Після оголошення даних екзит-полу лідер опозиції, експрем’єр-міністр і голова блоку «Громадянська коаліція» Дональд Туск заявив, що опозиція має достатньо голосів, щоб змістити правлячу партію ПіС. 
  • Явка виборців склала рекордні 73%. На попередніх парламентських виборах у 2019 році вона була близько 62%.
  • Державна виборча комісія планує оприлюднити офіційні результати голосування у вівторок, 17 жовтня.

Контекст

Якщо ж польській опозиції вдасться сформувати коаліцію, то можна не сумніватися, що як ставлення до російської агресії, так і всебічна підтримка України у будь-якому разі залишаться незмінними, вважає ексголова Комітету з розвитку промисловості та інфраструктури СУП Геннадій Радченко. За його словами, поляки – прагматична нація і найменше хочуть побачити російські танки на своєму кордоні.

І все ж таки цікаво, яким буде позиція нинішньої опозиції, яка має значні шанси на те, щоб уже за кілька днів стати владою, до України та взаємодії з українським керівництвом.

На одній із виборчих зустрічей Дональду Туску поставили пряме питання щодо можливих перших кроків у міжнародній політиці у разі перемоги його партії на виборах. Лідер «Громадянської коаліції» відповів, що польський премʼєр повинен мати в серці дві столиці – Київ та Брюссель, і не має значення, в якому порядку. 

Ця відповідь, безумовно, не заперечує важливості співпраці Польщі з США та НАТО, але явно свідчить про думку Туска, де зараз вирішується доля обʼєднаної Європи. Більше про найгарячіші вибори у Польщі за 30 років, читайте тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *