Велика Британія виділить £192 млн для збільшення ядерного потенціалу України

Велика Британія оголосила про надання кредитних гарантій Україні на £192 млн, які мають допомогти покласти край залежності від ядерних послуг та ядерного палива з Росії, пише Sky News із посиланням на міністра енергетики Гранта Шаппса.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Національна атомна компанія «Енергоатом» отримає кредитну гарантію через британське експортно-кредитне агентство UK Export Finance.
  • У рамках угоди Urenco зі штаб-квартирою у Великій Британії надаватиме «Енергоатому» послуги зі збагачення урану, які життєво важливі для ядерного палива, при цьому атомна енергетика вироблятиме більше половини електроенергії в країні.
  • Британський уряд сподівається, що це зміцнить енергетичну безпеку України та допоможе покласти край залежності від Росії, а також призведе до подальшої ізоляції країни-агресора.
  • За даними Міністерства енергетичної безпеки та Net Zero, новий кредит збільшить невійськову фінансову допомогу Великої Британії Україні приблизно до £5 млрд.
  • «Наша підтримка України непохитна перед варварським вторгненням Путіна – Велика Британія продовжує підтримувати Україну, поки вона відбиває російські атаки та відновлює свою країну», – сказав Шаппс під час свого візиту в Україну.

Контекст

«Росатом» контролює близько 30% світового ринку збагачення урану і 17% ринку реакторного палива. Російська держкорпорація могла працювати над постачанням військовій промисловості компонентів, технологій та сировини для ракетного палива, писало видання The Washington Post у січні. Україна закликала запровадити санкції проти компанії. «Росатом» тривалий час позиціонував себе як цивільну організацію, що експлуатує атомні електростанції в комерційних партнерствах по всьому світу, незважаючи на свою роль у розробці ядерної зброї для Росії.

Але війна Росії проти України показує, наскільки тісно компанія, до правління якої входять нинішні та колишні високопосадовці з російських служб безпеки, тісно повʼязана з її військово-промисловим комплексом і навіть війною в Україні. Після вторгнення Росії в Україну минулого року співробітники «Росатому» сприяли незаконному захопленню Москвою української Запорізької атомної електростанції.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *