Кількість виданих мікрокредитів зростає, за півріччя українці отримали позик на понад 18 млрд грн

За перше півріччя було видано 3 884 875 мікрокредитів на суму 18,4 млрд грн, повідомляє Опендатабот із посиланням на дані НБУ. За весь минулий рік українці взяли в МФО мікропозик загалом на 23,9 млрд грн. 

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти 

  • У середньому на місяць українці беруть 650 000 мікропозик, це майже у 1,5 раза більше, ніж у 2022 році. 
  • Кількість виданих кредитів щокварталу збільшується. Так, за другий квартал приріст склав 7%. У порівнянні з першим кварталом поточного року, коли приріст становив 18%, темпи дещо сповільнились. 
  • Середня сума кредиту зменшилася у другому кварталі на 7% – із 4931 грн до 4564 грн. 
  • Наразі українці заборгували МФО 8,9 млрд грн, що на 22% менше суми заборгованості на кінець першого півріччя 2022-го (11,4 млрд грн).
  • На відміну від 2022 року, заборгованість за кредитами продовжує зростати, на 1,4% за квартал.

Контекст

Від початку повномасштабної війни кількість зареєстрованих фінансових компаній скоротилася на третину: з 935 на початок 2022 року до 629 на липень поточного року.

Повномасштабна війна скоротила майже втричі ринок мікропозик. До 2022-го він постійно зростав і в піковому 2021-му видав кредитів на понад 65 млрд грн. 2022 році ринок майже зупинився через війну, але з другого півріччя почав оживати. Відновилося й зростання претензій від людей. У січні 2023-го – 581 скарга, в березні – вже 786

26 червня голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев анонсував законопроєкт про суттєві зміни в регулюванні ринку мікропозик. Зокрема, йдеться про обмеження максимальної денної ставки до 1%. На початку травня з пропозицією обмежити ставки за мікропозиками та ввести додаткові штрафи за порушення з боку мікрофінансових компаній, виступив голова НБУ Андрій Пишний. 

Інші причини, через які Нацбанк взявся за цей сегмент небанківських послуг, – високі процентні ставки за миттєвими кредитами, погана перевірка кредитоспроможності клієнтів, прицільна робота з вразливими верствами населення, зокрема ігроманами. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *