«Вбивати атомну енергетику і випалювати оборонний сектор». У МЗС представили пропозиції для нових санкцій проти РФ

Україна закликала західних партнерів запровадити санкції проти компанії «Росатом», а також реформувати стелю цін на російську нафту, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Forbes Ukraine. 

Ключові факти

  • За словами Кулеби, в України є план санкцій, які можуть бути ефективними, і президент Володимир Зеленський його озвучив американському президенту Джо Байдену у Вашингтоні, а сам очільник МЗС представив його міністрам закордонних справ країн-партнерів.
  • «Треба «вбивати» російську атомну енергетику, безжально випалювати весь російський оборонний сектор, реформувати стелю цін на російську нафту, переводити на інший рівень жорсткості розмови з країнами, які сприяють Росії в обході санкцій», – сказав він. 
  • Зокрема, міністр наголосив на необхідності запровадження санкцій проти компанії «Росатом» і відмови від російського ядерного палива. 
  • Він нагадав, що компанія Westinghouse у співпраці з Міненерго зробили паливо, яке придатне для радянських типів реакторів, і таким чином всі країни можуть позбавитися залежності від російської атомної енергії. 
  • Очільник МЗС додав, що з Росією треба боротися не напівзаходами, а жорсткими повноцінними діями на всіх фронтах. «Інакше ми просто побачимо стабілізацію російської економіки», – пояснив він.
  • Усі згадані пропозиції озвучені західним партнерам. «Найближчий місяць побачимо, чи усвідомлюють вони цю проблему. Ми озвучили, що потрібен 12-й пакет санкцій, робота над ним зараз лише на стадії підготовки», – додав Кулеба.

Контекст

Після вторгнення в Україну російський ядерний експорт зріс, що збільшило доходи Кремля і зміцнило його вплив на глобальних покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від запровадження санкцій щодо цієї галузі. Дані про торгівлю свідчать, що продажі російського ядерного палива й технологій за кордоном зросли більш ніж на 20% у 2022 році. 

«Росатом» контролює близько 30% світового ринку збагачення урану та 17% ринку реакторного палива. Російська держкорпорація могла працювати над постачанням військовій промисловості компонентів, технологій і сировини для ракетного палива, писало видання The Washington Post у січні. Україна закликала запровадити санкції проти компанії. «Росатом» тривалий час позиціонував себе як цивільну організацію, що експлуатує атомні електростанції в комерційних партнерствах по всьому світу, незважаючи на свою роль у розробці ядерної зброї для Росії.

Але війна Росії проти України показує, наскільки тісно компанія, до правління якої входять нинішні та колишні високопосадовці з російських служб безпеки, тісно повʼязана з її військово-промисловим комплексом і навіть війною в Україні. Після вторгнення Росії в Україну минулого року співробітники «Росатому» сприяли незаконному захопленню Москвою української Запорізької атомної електростанції.

9 лютого в Брюсселі президент Володимир Зеленський закликав країни ЄС запровадити санкції проти російської атомної галузі. Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що його країна ветуватиме санкції ЄС проти Росії, які стосуватимуться атомної енергетики. 

У червні Рада ЄС затвердила 11-й пакет санкцій проти Росії, цей пакет був покликаний забезпечити ще більш ефективне застосування та реалізацію обмежень блоку проти РФ.

У вересні Bloomberg із посиланням на джерела повідомляв, що нові антиросійські санкції, які можуть бути представлені вже у жовтні, ймовірно, включатимуть заборону на російські алмази та довгоочікувану пропозицію використати прибуток від заморожених активів центрального банку РФ для допомоги Києву.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *