В Україну за пів року перерахували $5,7 млрд з-за кордону. Найбільше – з Італії

У першому півріччі українці активно здійснювали перекази в межах України та отримували їх з-за кордону, повідомляє НБУ. Всього за січень–червень в Україну з усього світу перераховано $5,7 млрд, включаючи перекази через офіційні канали (банки, міжнародні системи грошових переказів, поштові відділення) та неофіційні, зокрема, передавання грошей із рук в руки.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • В Україну за пів року з використанням систем переказу коштів було переказано $1,3 млрд в еквіваленті. Середня сума одного транскордонного переказу в Україну становила $228.
  • Через системи переказу коштів найбільше коштів в Україну надійшло з Італії (20,85%), США (17,74%), Ізраїлю (15,59%), Німеччини (8,61%) та Ірландії (5,2%).

Українцям за пів року перерахували $5,7 млрд з-за кордону. Найбільше – з Італії /Фото 1

  • Лідерами за сумою переказів в Україну були Western Union, MoneyGram та PrivatMoney.
  • Обсяг внутрішньодержавних переказів через системи переказу коштів, становив 300,6 млрд грн за січень–червень. Середня сума одного переказу в межах України становила 770 грн.
  • Лідером за сумою переказів по Україні стала система NovaPay.

Контекст

Тенденція до скорочення грошових переказів спостерігалась в 2022-му – за рік в Україну було переказано майже $13 млрд, що на $1 млрд, або 7%, менше ніж у 2021-му. Саме в 2021 році було зафіксовано рекордну кількість грошових переказів в Україну (понад $14 млрд).

Обсяги приватних грошових переказів у січні 2023 року в порівнянні з січнем минулого року зменшилися на 14,4% та становили $967 млн, зазначається в проєкті аналітичного центру CASE Україна «Ціна держави» з посиланням на дані НБУ. Скорочення надходжень відбулось як за офіційними, так і за неформальними каналами. 

Заробітна плата, яку українці отримують із-за кордону, скоротилася на 28,5%, інші приватні перекази, що надійшли через офіційні канали, зменшилися на 11,1%. Загалом офіційними каналами надіслано на 19,9% переказів менше, ніж у січні минулого року, тоді як потік через неформальні канали зменшився на 8,6% порівняно з січнем минулого року.

Попри скорочення обсягу переказів, заробітчани залишаються одними з лідерів із забезпечення притоку валюти до України. За прогнозами НБУ, обсяг приватних грошових переказів до України в 2023 році становитиме $15,9 млрд (прогноз був скоригований у бік скорочення, оскільки раніше очікувалось $16,4 млрд), а у 2024-му – $15 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *