В Україні почав роботу світовий лідер із розмінування Tetra Tech

Американська компанія Tetra Tech – один із світових лідерів із розмінування – розпочала роботу в Київській, Одеській, Сумській, Херсонській, Харківській областях. Про це повідомив представник компанії Джеффрі Томас Колдуелл на зустрічі з керівництвом Мінагрополітики України. Наприкінці 2022 року Tetra Tech отримала від Держдепу США контракт на $47,6 млн на гуманітарне розмінування в Україні.

Ключові факти

  • Сторони обговорили співпрацю в аграрному секторі. Зокрема, питання гуманітарного розмінування земель сільгосппризначення.
  • Як зазначив заступник міністра агрополітики Денис Башлик, близько 500 000 га землі сільгосппризначення потребують розмінування, але процес відбувається повільно через обмеженість у ресурсах.
  • За його словами, в Україні працює близько 20 компаній із розмінування, але цього дуже мало. 
  • Своєю чергою, Джеффрі Томас Колдуелл запевнив, що Tetra Tech надасть необхідну технічну допомогу для розмінування, а також допоможе з навчанням спеціалістів. Він додав, що для прискорення процесу розмінування компанія використовуватиме новітні технології. 

Контекст

Компанія Tetra Tech (США) – один зі світових лідерів із розмінування. Наприкінці 2022 року Tetra Tech отримала від Держдепу США контракт на $47,6 млн на гуманітарне розмінування в Україні. Компанія допомагатиме виявляти й знешкоджувати протипіхотні міни, нерозірвані та покинуті боєприпаси, саморобні пристрої та інші вибухонебезпечні предмети. Також Tetra Tech проводитиме навчання з розмінування за міжнародними стандартами.

За даними Міноборони, в Україні налічується 349 ймовірно замінованих і замінованих територій. Половина з них – землі сільськогосподарського призначення. Серед них пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Розмінуванням займаються державні структури (ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція), а також 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців. Для обладнання однієї групи саперів із 10 людей потрібно $100 000–150 000. Лише на Харківщині та Херсонщині заміновано понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення, заявляли в Мінагрополітики.

Вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

У липні міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що міжнародні партнери планують виділити Україні $244 млн та спецтехніку на потреби гуманітарного розмінування.

Україна залучила близько €500 млн внесків на розмінування територій з урахуванням попередніх пакетів підтримки, заявляв у жовтні прем’єр Денис Шмигаль.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *