Країни ЄС погодилися виділити Україні €50 млрд протягом чотирьох років – єврокомісар

Країни ЄС погодили пропозицію Єврокомісії про виділення Україні €50 млрд у вигляді кредитів і грантів протягом чотирьох років. Про це пише Sky News із посиланням на європейського комісара з питань бюджету Йоганнеса Гана. В уряді Угорщини заявили, що не погоджуються з таким рішенням.

Ключові факти

  • За словами єврокомісара, щодо пропозиції Єврокомісії про виділення Україні €50 млрд протягом чотирьох років «ніхто не заперечує».
  • «Центральний елемент – підтримка України. З приводу цього ніхто не заперечує, навіть у великих розмірах», – сказав Ган.
  • Уряди країн ЄС дискутують щодо перегляду довгострокового бюджету блоку після того, як Брюссель запропонував країнам ЄС виділити додаткові кошти в загальний бюджет, в основному для України.
  • Водночас керівник апарату премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана Гергей Гуляш на пресконференції у Будапешті заявив, що країна не підтримає поправки до бюджету ЄС, що передбачають €50 млрд допомоги Україні. Також, за його словами, Угорщина не погоджується з пропозицію ЄС про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, пише AP.

Контекст

3 жовтня Європарламент проголосував за перегляд бюджету блоку на 2021–2027 роки. Зміни передбачають, зокрема, створення спеціального фонду у €50 млрд для підтримки України. Програма допомоги Україні в рамках змін бюджету ЄС потребує схвалення всіх 27 країн–учасниць блоку.

На початку жовтня стало відомо, що Угорщина запропонувала державам–членам ЄС розділити допомогу Україні. Уряд Орбана вважає, що на цьому етапі Україні буде достатньо €25 млрд підтримки. За словами джерела, знайомого з перебігом обговорень, одночасно з зусиллями, спрямованими на те, щоб змусити Орбана помʼякшитися, ЄС може розблокувати майже €13 млрд фінансування для Угорщини цього року. Раніше ЄС заморозив мільярди фінансування для Будапешта через ймовірне недотримання урядом Орбана стандартів верховенства закону та корупції в ЄС.

23 листопада Єврокомісія затвердила авансові виплати Угорщині у розмірі €900 млн у рамках її досі замороженої частки у фонді REPowerEU. Таким чином Брюссель намагається подолати вето Будапешта на допомогу Україні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *