В Україні підписали перший договір на розмінування сільгоспземель за держпрограмою

Центр гуманітарного розмінування підписав перший договір з переможцем аукціону на послуги з розмінування земель сільськогосподарського призначення, ним став оператор протимінної діяльності «Українські сервіси розмінування», повідомила пресслужба Мінекономіки. Він розміновуватиме 86 га в Миколаївській області.

Вартість розмінування пріоритетних земель торік оцінювалась ЕВА у понад $1,5 млрд.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • За результатом відкритих торгів у системі Prozorro відбулося перше підписання угоди з розмінування ділянки сільськогосподарського призначення. За розмінування ділянки оператор отримає 4,85 млн грн.
  • Фермерське господарство в липні подалося на участь в державній програмі компенсації вартості розмінування агроземель. 
  • Територія на Миколаївщині, яку потрібно розмінувати складається з 12 ділянок різного рівня складності. На них зафіксовані касетні боєприпаси, протипіхотні та протитранспортні міни, боєприпаси до стрілецької зброї. Частина ділянок вкриті травою, на частині є також дерева і очерет.
  • Початкова ціна завдяки конкуренції знизилась на понад 1 млн грн. «Так держава отримає економію коштів, а фермер – повну компенсацію вартості розмінування від держави», – повідомила перша віцепремʼєр-міністерка економіки Юлія Свириденко.
  • Загалом у системі Prozorro відбулося вже 11 подібних аукціонів. На торгах змагалося від двох до шести учасників. Падіння ціни під час торгів становило понад 18%, що зекономить для державного бюджету понад 44 млн грн.
  • Загалом у системі Prozorro Центр гуманітарного розмінування оголосив 20 аукціонів із закупівлі послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 6690 га. Наступні девʼять аукціонів заплановані на 1 жовтня. Площа ділянок, на які закуповуватимуться послуги з розмінування, становить 2470 га, а стартова ціна – понад 172 млн грн. 
  • «Ми сьогодні підписали перший договір із переможцем аукціону з розмінування земель с/г призначення. До кінця тижня може бути підписано ще три договори», – додав директор Центру гуманітарного розмінування Володимир Байда.   

Контекст

За останній рік українцям повернули до використання майже 35 000 квадратних кілометрів територій. На сьогодні сертифіковано 56 операторів, кількість саперів зросла до понад 4000, у полях працює 98 машин для розмінування, за даними Мінекономіки.

Згідно з дослідженням Tony Blair Institute, збитки України через міни та інші вибухонебезпечні предмети досягають $11,2 млрд щорічно, що співставно з 5,6% ВВП України в 2021 році. Найбільше втрачається через скорочення експорту агропродукції та зменшення надходжень місцевих податків. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *